Miyofasiyal ağrı sendromlu hastalarda düşük düzey lazer tedavisiyle yüksek güçte ağrı sınırında ultrason(statik ultrason) uygulamasının etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of low-density laser application and high-power pain threshold ultrasound (static ultrasound) in patients with myofascial pain syndrome
- Tez No: 435662
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR TUNALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Statik ultrason, Düşük düzey laser, Miyofasiyal ağrı sendromu, Static ultrasound, Low-density laser, Myofascial Pain syndrome
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı miyofasiyal ağrı sendromu hastalarında düşük düzey laser uygulaması ile yüksek güçte ağrı sınırında ultrason (Statik Ultrason) uygulamasının basınç ağrı eşiği, eklem hareket açıklığı, kas kuvveti ve boyun fonksiyonel yeterliliği karşılaştırmaktır. Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ünitesinde yürütülen çalışmaya Kasım 2014-Ocak 2016 yılları arasında 30 birey alındı. Miyofasiyal Ağrı Sendromu tanısı konan 30 hasta randomizasyon yöntemi ile iki gruba ayrıldı. Birinci gruba statik ultrason (YGAS-US) ikinci gruba Düşük Düzey Laser (tarayıcı laser) uygulaması yapıldı. Boyun, sırt ağrısı“görsel analog Skalası”, eklem hareket açıklığı“gonyometrik ölçüm”, kas kuvveti“Manuel kas testi”, fonksiyonel yeterlilik ise ''Boyun Yeterlilik İndeksi'' ile değerlendirildi. Her hasta 15 seans tedavi edildi. Her hastaya birinci seans, yedinci seans ve on beşinci seans da değerlendirme yapıldı. Hastaların standart tedavi programları 20 dakika TENS, 20 dakika sıcak uygulama (fango), fizyoterapist eşliğinde boyun ve üst sırta miyofasiyal gevşetme, boyun ve sırta medikal klasik masaj, boyun ve torakal bölge postür ve mobilizasyon egzersizleri programını içermekteydi. Değerlendirme sonuçları SPSS22 programı ile analiz edildi. Tüm gruplarda tedavi sonrası ölçümler de anlamlı değişiklik görüldü. Grupların Eklem hareket açıklığı, istirahat-aktivite(VAS), boyun yeterlilik indexi(BYİ) puanı ve kas kuvveti ölçüm sonuçları incelendiğinde değerler içinde istatistiksel anlamlı bir fark olmadığı görüldü.(p>0,05) Sonuç olarak statik ultrason ve tarayıcı laser MAS hastalarında alternatif tedavi olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Otabaş T.,(2016) Comparison of the effectiveness of low-density laser application and High-Power Pain threshold Ultrasound (static ultrasound) in patients with Myofascial Pain Syndrome. University of Haliç, İnstitute of Health Sciences, Department of Physiotherapy and rehabilitation. Postgraduate Thesis. İstanbul The aim of study is to compare of the low-density laser application and high-power Pain thershold ultrasound (static ultrasound) on pain-pressure thershold, range of motion, muscle strenght and neck functional disability in patient with Myofascial Pain Syndrome. 30 individuals took part in the study conducted in Kadiköy Şifa Ataşehir Hospital Physical Therapy and Rehabilitation department between November 2014 – January 2016. 30 patients diagnosed with Myofascial Pain Syndrome divided into two groups with randamization methods. The first group was applied static ultrasound (YGAS-US), and the second group was applied Low-denstity laser (scanning laser). Neck, thoracal pain ''visual analogue scale'', range of motion with ''goniometry'', muscle strenght with ''manuel muscle testing'', quality of life ''neck disability index'' were evaluated. Each patients was treated 15 sessions. Each patient were evaluated in the first, seventh and fifteenth session. Patients Standard treatment programs included 20 minutes TENS, 20 heat application(fango), physiotherapist accompained neck and upper thoracal myofascial release, neck and upper thoracal medical classical massage, neck and thoracal segment posture exercises and mobiliziation exercises. Evaluation results were analysed with SPSS22 program. After treatment between the groups there were no significant change in measurements. The results were not statistically significant difference (p˃0,05) for all groups who were analysed with the range of motion, rest-activity pain (VAS), neck disability index (NDİ) point and muscle strength. As a result static ultrasound(YGAS US) and scanning laser can be used and alternative methodin patients with Myofascial Pain Syndrome.