Ortopedik engelli çocuklar ile engelli olmayan çocuklarda farklı hedef belirleme türlerinin dart performansına etkisi ve aynı dönemdeki psişik süreçlerin karşılaştırılması
The comparison of performance and pyschic process of the physically disabled and the able-bodied whose goals have been set differently
  1. Tez No: 138118
  2. Yazar: FERDA GÜRSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZİYA KORUÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Engelli, öz yeterlik, kaygı, beden imgesi, dart, hedef yönelimi. V, The Physically. Disabled, self-efficacy, anxiety, body image, dart, goal orientation. Vll
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı, dartta altı haftalık dünya turu oyunu ile benzer performanstaki ortopedik engelli ve engelli olmayan çocuklara belirlenen performans ve sonuç hedeflerinin performans üzerine etkisi ile psişik süreçleri oluşturan beden imgesi, kaygı, öz yeterlik puanlarını karşılaştırmaktır. Araştırmaya Doğan Çağlar Ortopedik Engelliler Meslek Lisesi, Kaya Beyazıtoğlu Lisesi ve Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi öğrencileri katılmıştır. Engelli ve engelli olmayan çocuk grupları toplam 72 öğrenci, kendi aralarında performans ve sonuç grupları olarak eşleştirilerek 18'er kişilik iki gruba ayrılmışlardır. Araştırmada verilerin toplanmasında (SGEYÖ), (ÇBBİÖ), CSAI-2, performans ve sonuç grubları için geliştirilen öz yeterlik ölçekleri kullanılmıştır. Grupların, psişik süreçlerini ve performanslarını karşılaştırmak için ANCOVA ve post-hoc testlerinden Bonferroni kullanılmıştır. Performanslarına göre deneklerin grup ve hedefin ortak etkisi açısından gruplar arasında fark bulunmuştur [F(l, 67)= 4.688; p>.05]. Bilişsel kaygı test puanları, grupların engelli olup olmamasından etkilenmiştir [F(l, 67)= 4.388; p.05]. Öz yeterlik puanları, hedef gruplarından etkilenmiştir [F(l, 67)= 31.184; p>.05]. Beden imgesinin hiçbir alt boyutunda kişilerin engelli olup olmaması ve gruplara belirlenen hedefler açısından bir fark oluşturmamıştır. Bilişsel, bedensel kaygı ve kendine güven puanları kişilerin engelli olup olmamasından etkilenmediği gibi grup ve hedefinde ortak etkisi bulunmamıştır. Ayrıca bedensel kaygı test puanları her iki grupta kişilere belirlenen hedeflerden etkilenmemiştir. Öz yeterlik puanları açısından engelli olup olmama ile belirlenen hedefler ve engelli olup olmamanın ortak etkisi de bulunmamıştır. IVSonuç olarak; engelli olup, olmama bireylerde performans, beden imgesi, kaygının alt boyutlarında fark yaratacak nitelikte gözükmezken, belirlenen performans ve sonuç hedeflerinin bilişsel kaygı, kendine güven ve öz yeterlik puanlarında fark oluşturmuştur. Bu bireylerin katılacağı etkinliklerde onların engelli olup olmamasından ziyade belirlenecek hedeflerin daha ön plana çıkarılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this research is to compare the performance and the effecet of outcome goals on performance with the scores of body image, anxiety and self-efficacy that forms the psychic process of physically disabled and able-bodied children who have similiar performances in the begining after the six week world tour game in dart. Students from Doğan Çağlar Physically Disabled Children High School, Kaya Bayazıtoğlu High School and Yıldırım Beyazıt High School took part in the research. Totally 72 students, both physically disabled and able-bodied were matched among themselves as performance and outcome groups and divided into two groups, 18 students in each. İn the research in order to collect the data (TESQ), (MBSRQ), (CSAI- 2) and self-efficacy which were developed for performance and outcome groups, scales were used. ANCOVA and Bonferroni, one of the post-hoc tests, were used to compare the psychic processes and the performances of the groups. According to their performances, there was interaction groupx goal [F(l,67)=4.688; p>.05]. Cognitive anxety test scores were affected by whether the group was physically disabled or not [F(l,67)= 4.388; p.05]. Self-efficacy test scores were affected by gola groups [F(l,67)= 31.184; p>.05]. In none of the subscales of body image, there couldn't be found a significant difference between whether the students were disable or not and whether their goals were different or not. Cognitive anxiety, somatic anxiety and self confidence scores were not affected by whether individuals were disabled or not and also there wasn't groupxgoal interaction. Besides, somatic anxiety test scores weren't affected VIby goals seted for individuals in each group. For self-efficacy scores, there wasn't an goalxgroup interaction. In conclusion; being disabled or not didn't cause a significant difference for the performance, body image and in subscales of anxiety of the individuals and there were significant differences of the scores of cognitive anxiety, self confidence and self-efficacy of setted performance and outcome goals. This reveals that, in the activities that individuals will take part, it's not important to be disabled or not, but it's necessary to determine the goals first.