Evre-3 ve evre-4 kronik böbrek hastalarında selüler ve humoral inflamatuar yanıtların değerlendirilmesi
Assesment of cellular and humoral inflammatory responses in stage-3 and stage-4 chronic kidney disease
- Tez No: 138123
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEKİN SÜLEYMANLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek hastalığı, Sitokinler, T regülatuvar hücre, Chronic kidney disease, cytokine, T regulatory cell
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Kronik böbrek hastalığı gerek dünyada ve gerekse de Türkiye'de sık görülen morbidite ve mortalitesi yüksek olan bir hastalıktır. Kronik böbrek hastalığı tanısı NKF-KDOQI tarafından yapılmış olup hastalık beş evreye ayrılmaktadır. Evre-3'de GFH 30-59 ml/dk, evre-4'de 15-29 ml/dk ve evre-5 ise GFH 15 ml/dk altındaki değerler ile karakterizedir. Hastalık sadece böbrekte sınırlı kalmayıp vücuttaki diğer birçok organ ve sistemi etkileyebilmektedir. Kronik böbrek hastaları bozulmuş bir immün yanıta sahiptir ve bu bozukluk son dönem böbrek hastalarında daha belirgindir; bunun sonucu olarak infeksiyonlar son dönem böbrek hastalarında mortalitenin ikinci en sık nedenidir. Bu çalışmada evre-3 ve evre-4 KBH'daki immün sistem fonksiyonlarını, nTreg hücre değerleri ve TNF-α, IFN-γ, IL-2, IL-4, IL-6, IL-10 ve IL-17 gibi sitokinleri ölçerek değerlendirmeyi amaçladık. Çalışma, yaş ortalaması 63,4 (±3) olan 19'u erkek ve 17'si kadın olan 35 KBH hastası ile 18 yaşından büyük 20 sağlıklı kontrol üzerinde yapılmıştır. Kronik böbrek hastalarının 18 tanesi evre-3 ve 17 tanesi de evre-4'dü. Aktif infeksiyonu olanlar, son altı ay içinde immünomodülatör ilaç alanlar, malignitesi olanlar, romatizmal ve sistemik otoimmün hastalığı olanlar çalışmaya alınmadı. nTreg (CD4+CD25bright+Foxp3+) için önce katılımcılardan alınan kanlar aynı gün FACsanto II akış sitometrisi ile çalışıldı ve bu hücrelerin lenfositlerin yüzde kaçı oldukları bulundu. Daha sonra yine katılımcılardan aynı gün çalışılan hemogramlardaki lenfosit değerleri kullanılarak mutlak nTreg değerleri hesaplanıldı. TNF-α, IFN-γ, IL-2, IL-4, IL-6, IL-10 ve IL-17 sitokinlerinin çalışılmasında ise önce katılımcılardan alınan örnekler -81° derecede donduruldu. Tüm katılımcıların örnekleri toplandıktan sonra IL-17 ELISA ile, diğerleri ise BD cytokin bead array kiti kullanılarak ilgili software yöntemiyle hesaplanıldı. Mutlak nTreg değerleri evre-3 ve evre-4 KBH'da kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşük bulundu. Evre-3 KBH ve evre-4 KBH arasında ise mutlak nTreg değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. nTreg düzeyi ve GFH arasında bir korelasyon saptanmadı. Çalışmaya alınan IFN-gama kontrol grubunda üç hastada ölçülebildi ve bu yüzden hasta grubuyla karşılaştırma yapılamadı. TNF-α, IL-2, IL-4,IL-6, IL-10 ve IL-17 sitokinleri, kontrol ve KBH olmak üzere iki grup arasında karşılaştırıldı ve istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuçlarımız evre-3 ve evre-4 KBH'da mutlak nTreg değerlerinin belirgin bir şekilde düşük olduğunu ve bu durumun GFH ile ilişkili olmadığını göstermiştir. Çalışma sonuçlarımız sitokinlerin bazal değerlerinin KBH ve kontrol grupları arasında anlamlı bir farklılığa sahip olmadığını ortaya koymuştur. Ancak nTreg düzeyindeki düşüklüğünün evre-3 ve evre-4 KBH klinik sonuçları ile neden-sonuç ilişkilerini değerlendirmek için daha ileri çalışmalara gereksinim olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Chronic Kidney Disease (CKD) is a disease with high morbidity and mortality which is frequent in Turkey as well as worldwide. The diagnosis of chronic kidney disease has been made by NKF-KDOQI and divided into five stages. It is characterized with the values under GFR 30-59 ml/sec at stage-3, GFR, 15-29 ml/sec at stage-4 and GFR 15 ml/sec at stage-5. Disease is not only limited in kidney can affect many other organs and system in the body. Chronic kidney patients have an impaired immune response, this is more apparent in patients with end-stage renal disease; as a result infections are the second common reason of mortality in patients with end-stage renal disease. In this study we aim to evaluate by assessing cytokines such as immune system functions in chronic kidney disease at stage-3 and stage-4, nTreg cell values and TNF-α, IFN-γ, IL-2, IL-4, IL-6, IL-10 and IL-17. 20 health control group over 18 years and 35 chronic kidney patients with the average age of 63,4 have been included to the study. 18 of chronic kidney patients have been in stage-3 and 17 of them have been in stage-4. Those with active infection, immunomodulatory medication in the last six months, those with malignancy, rheumatic and systemic autoimmune disease have been excluded from the study. For the nTreg (CD4+CD25brightFoxp3+), first blood samples taken from the participants have been studied by FACsanto II flow cytometry at the same day and the percentage of these cells of lymphocytes have been found. Later, absolute nTreg values have been calculated by using lymphocyte values in hemogram which have been studied at the same day from the participants. For the study of TNF- α, IFN-γ, IL-2, IL-4, IL-6, IL-10 and IL-17 cytokines, first the samples taken from the participants have been frozen at -81 degrees. After collecting all samples of the participants, it has been calculated with IL-17 ELISA and the others have been calculated with related software method by using BD cytokine bead array kit. Absolute nTreg values have been found significantly lower than the chronic kidney disease control group with stage-3 and stage-4. Between the stage- 3 CKD and stage-4 CKD, there has been no statistically significant difference between absolute nTreg values. IFN-gama has been able to measure in three patients in control group taken to the study and therefore comparison has not been able to make. TNF-α, IL-2, IL-4, IL-6, IL-10 and IL-17 cytokines have been compared between two groups which are control and CKD and a significant difference have not been found statistically. Our results have shown that absolute nTreg values in CKD at stage-3 and stage-4 have been significantly lower and this situation has not been related with GFR. Our study results have shown that there has been no significant difference in basal values of cytokines between CKD and control groups. However, in order to evaluate the clinical outcomes of the deficiency in nTreg level in CKD at stage-3 and stage-4, we consider further studies are needed.