Geri Dön

Profesyonel erkek basketbolcuların sosyal uyum, kaygı, saldırganlık düzeyleri ile maç başarıları arasındaki ilişkinin araştırılması

A research of relation between social adaptability, anxiety, aggressiveness and success in game of male professional basketball players

  1. Tez No: 138139
  2. Yazar: ZAFER AKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN ÇOBANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Maç Başarısı «Saldırganlık, Edilgen Saldırganlık, Yıkıcı Saldırganlık, Atılganlık, Genel Saldırganlık, Sürekli Kaygı, Durumluk Kaygı, Süre, Basketbol, Profesyonel, MVP (En Değerli Oyuncu), Success in Game, Aggressiveness, Instrumental Aggression, Hostile Aggression, Assertiveness, General Aggression, Trait Anxiety, State Anxiety, Social Adaptability, Duration, Basketball, Professional, MVP (Most Value Player)
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 98

Özet

IV ÖZET Bu çalışmamızın amacı, üst düzeyde basketbol oynayan profesyonel basketbolcuların sezon boyunca gösterdikleri başarı ya da başarısızlığın bir ölçütü olarak kabul edilen MVP puanlarının elde edilmesine etkisinin olabileceğini düşünülen kaygı ve saldırganlık düzeyleri ile maç başarısı arasındaki ilişkiyi saptamaktır. Çalışmamızda örneklem grubunu İzmir ilindeki Türkiye Basketbol Erkekler 1. ve 2. liginde yer alan Göztepe, Karşıyaka ve Altay Takımları'nda oynayan yaşlan 19-36 arasında değişen 41 erkek basketbolcu oluşturmaktadır. 2002-2003 sezonu boyunca bu takımların oynadıkları maçlar izlenmiş, oyuncuların her maç istatistikleri tutulmuş ve bu istatistikler MVP skalasına dökülerek her oyuncu için MVP puanı elde edilmiştir. Ayrıca istatistiklerden her oyuncunun maç basma ortalama oynama süresi hesaplanmıştır. Bu dönem içinde tüm oyunculara, kaygı düzeylerini belirlemek için Spielberger Sürekli Burunduk Kaygı Envanteri ve saldırganlık düzeylerini belirlemek için İpek İtler (Kiper)'in Saldırganlık Envanteri uygulamıştır. Araştırmamızda elde edilen veriler SPSS 10.0 istatistik paket programında değerlendirilmiştir. Değerlendirme t testi ve Mann Whitney testi ile Pearson Korelasyon ve Spearman Korelasyon uygulanarak yapılmıştır. Konuya ilişkin analizlere bakıldığında, MVP puanları ile sürekli kaygı puanları arasında (r= -0,234), MVP puanlan ile durumluk kaygı puanlan arasında (ı** 0,066), MVP puanlan üe yıkıcı saldırganlık puanlan arasında (*.= 0,049) MVP puanlan ile atılganlık puanlan arasında (r= -0,053) MVP puanlan ile edilgen saldırganlık puanlan arasında (r= -0,001), MVP puanlan ile genel saldırganlık puanlan arasında (r= 0,000) anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır(p>0,05). Profesyonel erkek basketbolcuların MVP puanlan ile oynadıktan süreler arasında p< 0,05 anlamlılık düzeyinde bir ilişki bulunmuştur (r= 0,636). Ayrıca oyuncuların oynadıkları süreler ile sürekli kaygı puanlan arasında (r= -0,353) oynadıktan süreler ile yaşlan arasında (r= 0,319), sürekli kaygı puanlan ile edilgen saldırganlık puanlan arasında (r= 0,392), edilgen saldırganlık puanlan ile yıkıcı saldırganlık puanlan arasında (r= 0,686) anlamlı bir ilişki bulunmuştur.Profesyonel erkek basketbolcuların başarısız ve başarılı gruplarının yapılan t testi sonucunda oynadıktan sureler (/= -2,426) ve edilgen saldırganlık puanları (t= -23^4) arasında anlamlı fark bulunmuştur(p0,05).

Özet (Çeviri)

VI SUMMARY The purpose of this study was to find relationship among the success of the high profile male professional basketball players their anxiety and aggressiveness. This relationship would be useful to calculate the MVP points, which are used to measure the success of aforementioned players within a basketball season. In this study, the test group was selected among players, ages between 19 and 36, of the first and second league teams, Göztepe, Karşıyaka and Altay of Izmir. Through the 2002-2003 basketball season, these teams were observed, the performance of the players were recorded and MVP points were calculated for each player on the MVP scale. In addition to this, the time each player spends in the game has been recorded. During this process,“Spielberger Trait-State Anxiety Inventory”is applied to determine anxiety levels and“ipek Ster (Kiper)'s Aggressiveness Inventory”is applied to determine the aggressiveness levels. Analysis of the study was done by using SSPS 10.0 statistical paket program working under Windows 98. Evulation was done by using t test, Mann Whitney test and Pearson Correlation, Spearman Correlation Analysis Techniques. According the results of the analysis, a meaningful correlation could not be determined between MVP points and trait anxiety points (r=M),234), between MVP points and state anxiety points (r*0,066), between MVP points and hostile aggression points (r»0,049), between MVP points and assertiveness points {r=- 0,053), between MVP points and instrumental aggression points (r=-0,001) and between MVP points and general aggression points (r=0,000)(p>O,0S).For the professional male basketball players, a correlation is found between the MVP points and the time spent in a garae(r=0,636)(/K0,05) La addition to this, a correlation is found between the time a player spends in a game and trait anxiety points (r=-0,353), between the time a player spends in a game and his age (r=0,319), between the trait anxiety points and instrumental aggression points (r=0,392) and between the instrumental aggression points and hostile aggression points (r=0,686).vıı As a result of the t test performed on successful and unsuccessful professional male basketball players, it is found out that, there was a difference between the time spent in a game (£=^-2,426) and instrumental aggression points (0,05).

Benzer Tezler

  1. Ergenlik çağındaki basketbolcuların beslenme düzeylerindeki farklılıkların tespiti

    The Determination of taking nourishment differences for the adolescent basketball players

    İLYAS KURTULUŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    SporSakarya Üniversitesi

    Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. SEVDA BAĞIR

  2. Basketbolcularda üçlü yeterlik algıları: Sportif özgüven ve mükemmeliyetçilik algısı açısından değerlendirilmesi

    The tripartite efficacy in basketball players: Evaluation in terms of sports confidence and perfectionism perceptions

    PINAR ÖZKAYA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    SporEge Üniversitesi

    Sporda Psiko-Sosyal Alanlar Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ENGÜR

  3. Influence of sport celebrity endorsement on basketball players purchase decision

    Reklamlarda ünlü sporcuların kullanılmasının basketbol oyuncularının satınalma davranışlarına etkileri

    MUSTAFA SERHAT AVCI

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2017

    ReklamcılıkÇankaya Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. HANDAN ÖZDEMİR

  4. Birinci Ligde oynayan profesyonel erkek basketbolcuların hedef yönelimleri ile maç başarısı ilişkisi

    Başlık çevirisi yok

    ZAFER YILMAZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    SporCelal Bayar Üniversitesi

    Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN ÇOBANOĞLU

  5. Profesyonel basketbolcuların taraftar tezahüratına ilişkin algılarının değerlendirilmesi

    The evaluation of professional basketball players perception that is related to fans ovation

    DEMET AKAĞAÇ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    SporCelal Bayar Üniversitesi

    Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN ÇOBANOĞLU