Van Belediye Mezbahasında kesilen ruminantlarda helmint enfeksiyonlarının yayılış oranları
Incidence of helminth infestation in ruminants sloughtered in Van municipality sloughter house
- Tez No: 138308
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHMAN GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Helmint, koyun, keçi, sığır, Van, Helminth, sheep, goat, cattle, Van
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Van Belediye Mezbahasında Kesilen Ruminantlarda Helmint Enfeksiyonlarının Yayılış Oranları. Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Parazitoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2003. Bu çalışma Ocak 2002-Mayıs 2003 tarihleri arasında Van belediye mezbahasında kesilen koyun, keçi ve sığırlarda helmint enfeksiyonlarının yayılış oranlarını tespit etmek amacıyla yapıldı. Bu çalışmada 75 koyun, 75 keçi ve 150 sığırın iç organları ve dışkı örnekleri parazitolojik yönden incelendi. Muayene edilen hayvanlarda enfeksiyon oranları %90-98.7 arasında tespit edildi. Bu çalışmada koyunlarda; Trichostrongylidae spp.(%60), Fasciola spp.(%22.7), D. dendriticum (%46.7), Paramphistomum spp.(%4), Moniezia spp. (%10.7), Trichuris spp.(%9.3), Strongyloides papillosus (%1.3), Cysticercus tenuicollis (%12), Hydatidosis (%82.7), Akciğer kılkurdu enfeksiyonu (%33.3), Muellerius capillaris (%4), Cystocaulus ocreatus (%12), Protostrongylus rufescens (%18.7) ve Dictyocaulus filaria (%6.7) oranlarında tesbit edilmiştir. Keçilerde; Trichostrongylidae spp.(%89.3), Fasciola spp.(%21.3), D. dendriticum (%25.3), Paramphistomum spp.(%2.66), Moniezia spp.(%14.7), Trichuris spp.(%32), Cysticercus tenuicollis (%18.7), Hydatidosis (%38.7), Akciğer kılkurdu enfeksiyonu (%22.7), Muellerius capillaris (%4), Cystocaulus ocreatus (%6.7), Protostrongylus rufescens (%13.3) ve Dictyocaulus filaria (%8) oranlarında tesbit edilmiştir. Sığırlarda; Trichostrongylidae spp.(%36.7), Fasciola spp.(%46.7), P. dendriticum (%30), Paramphistomum spp.(%10), Moniezia spp.(%3. 3), Trichuris spp.(%6.7), Strongyloides papillosus (%3.3), Hydatidosis (%46.7) ve Dictyocaulus viviparus (%20) oranlarında tesbit edilmiştir. Bu çalışmanın verilerine göre, koyun ve keçilerde Trichostrongylidae spp. ve Hydatidosis, sığırlarda ise Fascioliasis oldukça yaygın rastlanılan enfeksiyonlardır.
Özet (Çeviri)
Incidence of helminth infestation in ruminants sloughtered in Van municipality sloughter hause, Universtiy of Yuzuncu Yıl Health Sciences Institute Master Thesis in Department of Parasitology, Van, 2003. The aim of this study was to determine incidence of helminth infestation in sheep, goat and cattle sloughtered in Van municipality slougther hause between January 2002 and May 2003. A total of 75 sheep, 75 goats and 150 cattle had been used. 90 to 98.7 % of animals examined were infected with parasite in this study. In this study, Trichostrongylidae spp.(%60), Fasciola spp.(%22.7), D. dendriticum (%46.7), Paramphistomum spp.(%4), Moniezia spp. (%10.7), Trichuris spp.(%9.3), Strongyloides papillosus (%1.3), Cysticercus tenuicollis (%12), Hydatidosis (%82.7), Lungworms infection (%33.3), Muellerius capillaris (%4), Cystocaulus ocreatus (%12), Protostrongylus rufescens (%18.7) and Dictyocaulus filana (%6.7) were found in sheep. Trichostrongylidae spp.(%89.3), Fasciola spp.(%21.3), D. dendriticum (%25.3), Paramphistomum spp.(%2.66), Moniezia spp.(%14.7), Trichuris spp.(%32), Cysticercus tenuicollis (%18.7), Hydatidosis (%38.7), Lungworms (%22.7), Muellerius capillaris (%4), Cystocaulus ocreatus (%6.7), Protostrongylus rufescens (%13.3) and Dictyocaulus filaria (%8) were found in goats. Trichostrongylidae spp.(%36.7), Fasciola spp.(%46.7), D. dendriticum (%30), Paramphistomum spp.(%10), Moniezia spp.(%3.3), Trichuris spp.(%6.7), Strongyloides papillosus (%3.3), Hydatidosis (%46.7) and Dictyocaulus viviparus (%20) were observed in cattle. Based on data, while Trichostrongylidae spp. and Hydatidosis were most commonly found in sheep and goats, Fasciola spp. was the most common parasites in cattle in this study.