Gemsitabin HCI ve metabolitinin analitik yöntemlerle analizi
Analysis of gemcitabine HCI and its metabolite with analytical methods
- Tez No: 138537
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL KADIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Gemsitabin HCL, 2-dFdU, HPLC, Üçüncü Türev Spektrofotometri, Plazma, Gemcitabine HCL, 2-dFdU, HPLC, Third Derivative spectrophotometry, Plasma
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Ill ÖZET Gemzar ilacı (Gemsitabin HCL) kanser tedavisinde kullanılan ilaçlardan birisidir. Gemsitabin HCL ve metabolitinin (2-dFdU) in vitro ortamlardaki analizi için, 3. türev spektrofotometrisi ve yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC); in vivo ortamlardaki analizi için ise HPLC yöntemi kullanıldı ve validasyonları yapıldı. Spektrofotometrik çalışmalarda sıfırıncı, 1. ve 2. derece spektrumlarına göre Gemsitabin HCL ve 2-dFdU karışımlarının birbirinden ayrılamadığı tespit edildi. 3. türev spektrumlarına göre ise gemsitabin HCL 297 nm'de, 2-dFdU 285 nm'de maksimum absorbans verdiği belirlendi. Gemsitabin HCL için 2.5-50 ugmL“1 (r=0.999), 2-dFdU için 7.5-50 ugmL”1 (r=0.995) derişim aralığında 3. türev kalibrasyon eğrileri çizildi. Bu kalibrasyon eğrisinden seçilen üç farklı derişimin analizi yapılarak gün-içi ve günler arası kesinliğin % 1 1 'den küçük olduğu belirlendi. Gemsitabin HCL ve 2-dFdU için gözlenebilirle sınırı sırasıyla 1.0 ve 2.0 ugmL“1, miktar tayini ise 2.40 ve 3.20 ugmL'1 olarak tespit edildi. HPLC çalışmalarında diyod array dedektör, nükleosil 5 NH2 kolonu (250x4.0 mm, normal) izokratik pompa sistemi ve mobil faz olarak da metanol, siklohegzan, 1,2-dikloretan (30:50:20 h/h) kullanıldı. Kromatografık koşullar olarak da kolon sıcaklığı 30 °C, hareketli faz akış hızı invitro çalışmalar için 0.6 mLdk”1, plazma çalışmaları için ise 1.0 mLdk“1, dalga boyu 272 nm, injeksiyon hacmi 10 uL olarak seçildi. Gemsitabin HCL ve 2-dFdU için akış hızı 0.6 mLdk”1 olduğunda sırasıyla kapasite faktörü 2.075 ve 0.938, sistemin rezolusyonu 3.961, seçiciliği 2.212, kolonun teorik plaka sayısı 1257, tabaka yüksekliği 1.98xl0“2 cm olarak tespit edildi. Kesinlik değerleri Gemsitabin HCL için % 1.58, 2-dFdU için ise % 6.10'dan küçük olduğu belirlendi. Gemsitabin HCL ve 2-dFdU plazmalara farklı derişimlerde spayk yapıldı. Daha sonra izopropanol ve etil asetat ile plazmadan ekstraksiyonları gerçekleştirildi. Gemsitabin HCL'nin ortalama geri kazanımı % 91.52, gözlenebilme sınırı 0.20 ugmL”1 (S/G), tayin alt sınırı 0.30 ugmL“1, kesinlik %12.40'dan ve doğruluk değeri ise % 10.90'dan küçük olduğu tespit edildi. 2-dFdU'nin ortalama geri kazanımı % 94.08, gözlenebilme sınırı 0.3 iJ-gmL”1 (S/G), tayin alt sınırı 0.5 ugmL"1, kesinlik % 13.0'den ve doğruluk değeri ise % 8.40'dan küçük olduğu tespit edildi. Geliştirilen HPLC-DAD yöntemi Gemzar ilacı kullanan hastaların plazmasında Gemsitabin HCL ve 2-dFdU'nun analizinde başarı ile uygulandı.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Gemzar (Gemcitabine HCL) is one of the medicines, used in cancer treatments. Derivative spectrophotometry and high performance liquid chromatography have been used in vitro conditions, and HPLC has been used invivo conditions in order to analysis Gemcitabine HCL and its metabolite (2-dFdU). The mixture of Gemcitabine HCL and 2-dFdU could not be separeted from each other according to zero, first and second spectrum. According to third derivative spectrums gemcitabine HCI delivers maximum absorbans at 297 nm and 2-dFdU at 285. Third derivative calibration curves were drawn between the range for Gemcitabine HCL 2.5-50 ingmL“1 and 2-dFdU 7.5-50 ugmL*1. From these calibration curves three different concentrations analysis has been carried out, and within-day and between day precision have been determined as lower than %11. The detection limits for Gemcitabine HCL and 2-dFdU were found 1.0 and 2.0 ugrnL”1, and the quantification limits were found 2.40 and 3.20 HgmL'1 respectively. Diode array dedector, nucleosil 5 NH2 column (250x4.0 mm, normal), isokratic pump system and methanol, cyclohegzan, 1,2-dichloroetan (30:50:20 h/h) as mobile phase were used in HPLC studies. For chromatographic conditions, column temperature 30 °C, the mobile phase flow rate was 0.6 mLdkf1 in vitro conditions and for plasma assays, UV dedection at 272 nm, injection volume 10 uL were chosen. When flow rate was 0.6 mLdkf1, capacity factors for gemcitabine HCL and 2-dFdU 2.075 and 0.938, resolution of system 3.961, selectivity 2.212, teoric number plate of column 1257, height of the plate 1.98 x 10“2cm have been found. Precision values were found % 1.58 for Gemcitabin HCL and less than % 6.10 for 2-dFdU. Gemcitabine HCL and 2-dFdU were spiked into plasmas in different concentrations and then extracted from the plasma with isopropanol and etilasetat. The average recovery of gemcitabine HCL % 91.52, the dedection limit 0.20 ugrnL”1, quantification limit 0.30 u.gmL“\ precion less than %12.40, and accuracy less than %1 0.90 were found. The average recovery of 2-dFdU % 94.08, the dedection limit 0.30 u-gmL”1, quantification limit 0.50 u,gmL'', precion less than % 13.0, and accuracy less than %8.40 were found. The developed HPLC-DAD method has been succesfully applied to then analysis of Gemcitabine HCL and 2-dFdU in patient's plasma.