Gemsitabin yüklü SPION-PLGA nanoparçacıklar : Sentezi, karakterizasyonu, radyoişaretlenmesi ve in vitro çalışmalar
Gemcitabine loaded SPION-PLGA nanoparticles: Synthesis, characterization, radiolabeling and in vitro studies
  1. Tez No: 546530
  2. Yazar: SELİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP TEKSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Chemistry, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Gemsitabin, Manyetik nanoparçacıklar, Radyoişaretleme, 99mTc, in vitro, Gemcitabine, Magnetic nanoparticles, Radiolabelling, 99mTc, in vitro
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nükleer Uygulamalar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada radyoişaretli bir ilaç taşıyıcı sistem tasarlanması amaçlanmıştır. Bu amaçla hazırlanan süperparamanyetik demir oksit (SPION) ve poli(-laktik- glikolik) asit (PLGA) nanoparçacıklarına bir antikanser ilaç olan Gemsitabinin (GEM) yüklenmesi sağlanarak 99mTc ile radyoişaretlenmesi gerçekleştirilmiştir. GEM yüklü manyetik nanoparçacıklar (SPION-PLGA) çift emülsiyon yöntemi kullanılarak sentezlenmiştir. Nanoparçacıkların karakterizasyonu Zeta Potansiyeli Analizi, Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), Enerji Yayılımı X-Işını Analizi (EDX) ve FTIR (Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi) analizleri ile yapılmıştır. EDX analizi sonucunda ilaç yüklü nanoparçacıkların elementel analizi yapılmış ve SEM analizi ile nanoparçacıkların ortalama 50 nm boyutunda oldukları tespit edilmiştir. GEM yüklü SPION-PLGA nanoparçacıkların radyoişaretlenmesi SnCl₂ indirgeme yöntemi kullanılarak 99mTc ile gerçekleştirilmiştir. Radyoişaretli nanoparçacıkların kalite kontrol çalışmaları ince tabaka radyokromatografisi (TLRC) kullanılarak yapılmıştır. GEM yüklü SPION-PLGA nanoparçacıklarının işaretlenme verimi %97.8±1.75 'dir Oluşturulan radyoişaretli ve ilaç yüklü bu nano taşıyıcı sistemin biyoetkinliği in vitro olarak MCF-7 ve MDA-MB-231 hücre hatları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. İlaç yüklü nanoparçacıklar MCF-7 hücre hattında yüksek tutulum göstermişlerdir. Ayrıca, manyetik alan uygulandığında nanoparçacıklarda inkorporasyonun arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, Gemsitabine (GEM) loaded magnetic SPION-PLGA nanoparticles were prepared and radiolabeled with 99mTc. For this purpose, superparamagnetic iron oxide (SPION) and poly(-lactic-co-glycolic) acid nanoparticles loaded with anticancer drug Gemcitabine (Gem) were synthesized by double emulsion method. Characterization of these nanoparticles were performed on Zeta Potantial Analysis and Scanning Electron Microscopy (SEM), Energy Dispersive X-Ray Analysis (EDX) and Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR). The results showed that size of nanoparticles was about 50 nm which is in the range for successful targeting. The SPION-PLGA nanoparticles loaded with GEM were radiolabeled with 99mTc using stannous chloride as the reducing agent. Quality control of radiolabeled nanoparticles were determined by Thin Layer Radio Chromatography (TLRC). Radiolabelling yield of SPION-PLGA nanoparticles loaded with GEM are %97.8±1.75. Finally, radiolabeled nanoparticles' in vitro cell culture studies were performed on MDA-MB-231 and MCF7 breast cancer cells. Drug loaded nanoparticles were showed high uptake on MCF-7. Also, incorporation rate was increased for both cell lines which external magnetic field application.