Amikasin ototoksisitesinde magnezyumun koruyucu etkisinin deney hayvanlarında elektrofizyolojik değerlendirilmesi
Elektrophysiological evaluation of the protective effect of magnesium in amikasin ototoxicity in laboratory animals
- Tez No: 138544
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR KAYMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Ototoksisite, otoakustik emisyonlar, amikasin, magnezyum, Guinea pig. 64, Ototoxicity, otoacoustic emissions, amikacin, magnesium, Guinea pigs. 66
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
7. ÖZET Aminoglikozid grubu antibiyotiklerden arnikasın gram-negatif aerobik bakterilerin tedavisinde kullanılmaktadır. Bu antibiyotiğin major yan etkilerinden birisi ototoksisitedir ve çoğu zaman kalıcı işitme kaybıyla sonuçlanır. Aminoglikozidler, morfolojik olarak kokleanm bazal parçasmdaki duysal hücrelerde hasara neden olurlar. Literatür çalışmalarında çeşitli ajanların oluşan hasan önleyebileceği gösterilmiştir. Bu çalışmada, amikasin ototoksisitesinde magnezyumun olası koruyucu etkinliği elektrofizyolojik tetkikler (Auditory Brain Evoked Response ve Transient Evoked Otoakustik Emisyon) ile deneysel olarak araştırıldı. Çalışmamızda Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Deneysel Araştırma Merkezinde üretilen, ağırlıkları 400-800 gr arasında değişen 4-8 aylık 33 adet erişkin kobay (Guinea pig) kullandık. Tüm kobayların kulakları üzerinde işitsel beyinsapı cevap eşikleri ve geçici uyarılmış otoakustik emisyon ölçümleri yaparak, normal işitmenin varlığım saptadık. Çalışma sırasında 4. ve 5. gruptan Fer kobay MgCİ2 enjeksiyonu sırasında telef oldu; bu nedenle çalışmaya 31 kobay ile devam edildi. Beş grup oluşturuldu. Kontrol grubuna (1. grup) herhangi bir doz uygulanmadı. Deney gruplarında ise amikasin ve amikasin+MgCİ2 verilen olmak üzere 4 grup oluşturuldu. İşitsel beyinsapı cevap eşikleri ve geçici uyarılmış otoakustik emisyon yanıtlarının ilk ölçümleri alındıktan sonra çalışmamızın 3., 5. ve 7. günlerindeki ölçümleri değerlendirildi ve koklear toksisite araştırıldı. İstatistiksel analizlerde, gruplarda normal dağılıma uygunluk araştırıldıktan sonra grupiçi karşılaştırmalarda Wi3coxon-T testi, gruplar arası karşıl atılmalarda Mann-Whitney U testi kullanıldı. Kontrol ve deney gruplarından elde edilen ölçümlerde; amikasin verilen gruplarda anlamlı bir fark saptanırken (p0.05). Sonuç olarak; magnezyumun amikasine bağlı koklear hasar üzerinde koruyucu etkisinin olduğunu ve güvenli bir tedavi alternatifi olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY Amikacin gram-negative that from aminoglycoside group antibiotics has been used in the treatmant of aerobic bacterium. One of the major side effects of this antibiotics is ototoxicity and mostly results with permanent hearing loss. Aminoglycosides, as a morphologic, damages the sensory cell in the basal piece of cochlea. The various agents that can prevent forming damage have been seen in the literature studies. In this sutdy, magnesium's probably protective effects of by electrophysiology studies (Auditory Brain Evoked Response and Transient Evoked Otoacoustic Emissions) in the amikacin ototoxicity have been researched experimentally. In our study, we used 4-8 months old 33 young-adult cavy (Guinea pigs)- its weights changes between 400-800 gram-that has been breeding in the Trakya Univercity, Experimental Research Center of Medicine Faculty. We found normal hearing existence by making Auditor}7 Brain Evoked Response and Transient Evoked Otoacoustic Emissions measures on the whole cavies ears. While we were studying, one each cavy from 4th and 5th groups killed during MgCh injection, for the reason it was continued to the study with 31 cavy (62 ears). Five groups were formed. Whatever a doze wasn't injected to the control group (1th group). Four groups were formed in the experiment groups that were the groups taking amikacin and amikacin+MgCk. After taking the first evaluation's of Auditory Brain Evoked Response and Transient Evoked Otoacoustic Emissions responses, it was evaluated of our researche's measurements in 3rd, 5th and 7th days, and was researched cochlear toxicity. In statistical analysises, after researching the appropriateness to the normal dispersion groups, Wilcaxon-T test in inner-group comparions, and Mann- Whitney U test among the groups were used. In measurements that obtained from control and experiment groups; a meaningful difference was determined in taking amikacin groups (p0.05). 65As a result; we think about that magnesium has a protective effects on the cochlear damage that bound the amikacin and it can be an alternative unstable treatment.