Karbon tetraklorür ile oluşturulan karaciğer hasarı üzerine betaine'in etkisinin ışık mikroskopik düzeyde araştırılması
  1. Tez No: 138685
  2. Yazar: MUHARREM UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: CCI4, betain, karaciğer, sıçan, mikroskopi 74, CCI4, betaine, liver, rat, microscopy /:>
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
6. ÖZET Karaciğer ekzokrin ve endokrin sekresyon yapan bir bezdir. CCI4 hepatotoksik bir maddedir. Karaciğerde fibrosiz, sentrilobüler yağlanma, nekroz, apopitoz, mononükleer hücre infıltrasyonuna yol açtığı gösterilmiştir. Yüksek dozlarda kullanıldığında siroza neden olabilir. Betain bir kolinin metabolitidir. Transmetilasyon reaksiyonlarını kolaylaştıran lipotroplardan biridir. S-Adenozilmetiyonin (SAM) ve fosfolipid biyosentezine yol açar. SAM ise CCLj'ün neden olduğu DNA hipometilasyonunu engeller. Çalışmamızda sıçan karaciğerinde CCI4 ile oluşacak olan histopatolojik değişiklikler ve bu değişiklikler üzerine betainin olası yararlı etkilerini araştırmayı amaçladık. Bu amaçla 20 adet dişi Sprague Dawley sıçan kullanıldı. Sıçanlar dört gruba ayrıldı. Bu gruplar aşağıdaki gibiydi: Grup I: Kontrol, Grup II: CCI4 grubu, Grup III: Betaine grubu, Grup IV: CCI4 + Betaine grubu. 4 gün süreyle lml/kg/gün subkutan (SC) CCI4 ve 830mg/kg/gün 0.7ml konsantre betain solüsyonun intragastirik uygulamasından sonra dekapite edilen sıçanların karaciğerleri çıkarılarak %10 Nötral tamponlanmış formalin, Bouin ve formol alkolde tesbit edildi. Işık mikroskopik incelemede, CCI4 grubunda, belirgin fıbrozis, sentrilobüler yağlanma, nekroz, apopitoz, hücre infılitrasyonu gözlendi. CCI4 + Betain grubunda bu bulgularda azalma saptandı. Karaciğer fibrosizi ve yağlanmasında betainin yararlı etkileri olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY Liver functions as an endocrine and exocrine gland. Carbon tetrachloride (CCI4) is a hepatotoxic agent. It induces hepatic fibrosis, centrilobular steatosis, necrosis, apoptosis, mononuclear cell infiltrations. Its higher doses may cause cirrhosis. Betaine is a choline metabolite. It is one of the lipotropes that facilitates transmethylation reactions. It induces S-adenosylmethionine (SAM) and phospholipid biosynthesis. SAM prevents DNA hypomethylation due to CCI4. In the present study, we aimed to investigate the histopathological alterations induced by CCI4 and probable beneficial effects of betaine on these changes in the liver of rats. Twenty female Sprague Dawley rats were used in this study. Rats were divided to four groups. These groups were as follows: Group I: Control, Group II: CCI4 administered group, Group III: Betaine administered group, Grup IV: CCI4 + Betaine administered group. CCI4 was administered subcutaneously (1 ml/kg/day) and betaine was administered by intragastric entubation (830mg/kg/day in 0.7 ml concentrated solution) for 4 days. At the end of four days, rats were decapitated and their livers were removed. These samples were fixed in 10 % notral buffered formalin, Bouin and formol alcohol fixatives. By light microscope, prominent fibrosis, centrilobular steatosis, necrosis, apoptosis, and cell infiltration were observed in CCI4 group. Prominent improvement was observed in CC14+ Betaine group. It is concluded that betaine may be beneficial on liver fibrosis and steatosis.