Kalite güvence sistemi kriterlerine uygun olarak jant tasarımı ve dayanım analizi
Wheel rim design and strength analysis based on quality assurance system criteria
  1. Tez No: 138833
  2. Yazar: TUGAY VURAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇINAR YENİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım prosedürü, jant tasarımı, sonlu elemanlar, Desing procedure, desing of wheel rim, finite elements
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mekanik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada; ISO 9001:2000 ve ISO / TS 16949:2002 Kalite Yönetim Sistemleri ele alınarak jant üretimi yapan sanal bir A Firması için Kalite El Kitabı oluşturulmuştur. Kalite El Kitabında ilgili prosedür ve talimatlara atıflar yapılmış, bu prosedürlerden tasarım prosedürü hazırlanarak uygulaması yapılmıştır. Uygulamada FIAT Firması müşteri olarak belirlenmiştir. Doblo marka otomobiller için jant siparişi ile A Firmasına geldiği düşünülerek tasarıma geçilmiştir. Jant tasarımında ERTRO ve TS 8987 standartları kullanılmıştır. Jant kesitlerinin çizilmesinde, üç boyutlu katı modelinin oluşturulmasında, sonlu elemanlara bölünmesinde CATIA V5R9 programı kullanılmıştır. TS 2350'ye göre jant simule edilerek CATIA V5R9 programında, sonlu elemanlar metodu kullanılarak, jantın dayanım analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Quality Management Systems - ISO 9001:2000 and ISO / TS 16949:2002 are used in order to construct a Quality Handbook for an imaginary A Firm, which produces wheel rims. In the Quality Handbook, attributions are made to the relevant procedure and instructions, design procedure is prepared from these relevant procedures and design is put into practice. In practice, FIAT Company is determined as a customer. Design is made by assuming an imaginary order of wheel rim for Doblo brand cars. In wheel rim design ERTRO and TS 8987 standards are used. In drawing of the wheel rim cross sections, forming three dimensional solid models and construction of finite elements, CATIA V5R9 software is used. By simulating the wheel rim according to TS 2350 and by using finite elements method in CATIA V5R9 software, analyses of wheel rim resistance are carried out.