Mikro-kredilerin yükseköğretime entegrasyonunda kalite güvencesi ve akreditasyon: Sürekli Eğitim Merkezleri akreditasyon modeli
Quality assurance and accreditation in the integration of micro-credentials into higher education: Continuing Education Centres accreditation model
  1. Tez No: 974983
  2. Yazar: GAMZE YAVAŞ ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF TOPRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mikro yeterlilik, Mikro-kredi, Yükseköğretimde Kalite Güvencesi, Akreditasyon, Açıklık, Sürekli Eğitim, Yaşamboyu Öğrenme, Kalite güvence sistemi, Sürekli eğitim merkezleri, Uzaktan eğitim, Yaşam boyu öğrenme, Yaşam boyu öğrenme merkezi, Micro-credentials, Quality Assurance in Higher Education, Accreditation, Openness, Continuing Education, Lifelong Learning, Quality assurance system, Continuing education center, Distance education, Lifelong learning center
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Öğretim Ana Bilim Dalı
Özet
Mikro-kredilerin (mikro yeterliliklerin) yeni nesil bir açık ve uzaktan öğrenme anlayışı olarak kendini konumlandırma çabası sürerken geleneksel yükseköğretim kurumları da mikro yeterlilik sağlamaya, yaşamboyu öğrenme süreçlerini tanıyarak açık, esnek ve uzaktan öğrenme sürecinin bir parçası olmaya başlamıştır. Mikro yeterliliklerin yükseköğretim ve mesleki eğitim sistemlerinin doğasını değiştirmeden, yaşamboyu öğrenme faaliyetlerini de kapsayarak eğitim-öğretim ve istihdam edilebilirlik ekosistemlerini tamamlaması ve geliştirmesi beklenmektedir. Bu nedenle mikro yeterliliklerin kalite güvencesinin sağlanması ve akreditasyonu, mikro yeterliliklerin tanınmasında ve yükseköğretime entegrasyonunda önemli konulardan biri olarak görülmektedir. Araştırmanın amacı mikro yeterliliklerin kalite güvencesi açısından nasıl kavramsallaşabileceğini belirlemek, mikro yeterlilikler için gerekli kalite kriterlerini ortaya koymaktır. Bununla beraber, mikro yeterliliklerin yükseköğretime entegrasyonunda, esnek yapısına uygun açıklığa dayanan bir kalite ve akreditasyon anlayışının Sürekli Eğitim Merkezlerinin (SEM) mikro yeterlilik sağlayıcı birimler olarak ele alınması ve onlar üzerinden yükseköğretime sunulmasıdır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması kullanılmıştır. İlk aşamada mikro yeterliliklerin kalite güvencesi bağlamında nasıl ele alınması gerektiğini ortaya koymak adına literatür sistematik bir şekilde taranmış, yükseköğretim kurumlarının mikro yeterlilik sağlarken ve tanırken göz önünde bulundurması gereken kalite kriterleri ortaya konulmuştur. İkinci aşamada ise mikro yeterliliklerin yükseköğretim sistemine entegrasyonunun açık bir kalite anlayışıyla sağlanmasında ve akreditasyonunda izlenmesi gereken yolu belirlemeye yönelik öneriler geliştirmek amacıyla kalite sürecinin paydaşları olan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), program akreditasyonu dernekleri temsilcileri, Türkiye Üniversiteler Sürekli Eğitim Merkezleri Konseyi (TÜSEM) yönetim kurulu üyeleri ve SEM idarecileri ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın sonunda mikro yeterliliklerin akredite edilmesi sürecinde göz önünde bulundurulması gereken, açıklık anlayışını yansıtan kalite ilkeleri ve iç/dış kalite güvence süreçleri belirlenmiş, ortaya çıkan görüş ve öneriler yapılandırılmış bir model içerisinde sunulmuştur. Bu araştırmanın mikro yeterlilikler konusunda geliştirilecek politika ve uygulamalara katkı sunması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
While micro-credentials have been positioning themselves as a new generation of open and distance learning, traditional higher education institutions are also beginning to provide micro-credentials, recognising lifelong learning processes and becoming part of the open, flexible and distance learning process. Micro-credentials are expected to complement and enhance education, training and employability ecosystems by incorporating lifelong learning activities, while not altering the nature of higher and vocational education systems. Therefore, ensuring the quality assurance and accreditation of micro-credentials is essential for their recognition and integration into higher education. This study aims to determine how micro-credentials can be conceptualised in terms of quality assurance and identify the necessary quality criteria. Additionally, the research aims to present an approach to quality and accreditation based on openness that is suitable for the flexible structure of micro-credentials, considering Continuing Education Centres (CECs) as micro-credential providers in the integration of micro-credentials into higher education. The study employed the case study research design as a qualitative research method approach. First, a systematic review of the literature was conducted to determine how micro-credentials should be addressed in the context of quality assurance. The quality criteria that higher education institutions should consider when providing and recognising micro-credentials were then identified. In the second stage, semi-structured interviews were conducted with stakeholders involved in the quality process, including Council of Higher Education (CoHE), Türkiye Higher Education Quality Council (THEQC), Vocational Qualification Authority (VQA), programme accreditation associations representatives, the Council of Continuing Education Centres of Türkiye Universities Board Members and CEC administrators. The purpose of the interviews was to develop recommendations for determining the path to be followed in the integration of micro-credentials into the higher education system and in their accreditation with an understanding of openness in quality. At the end of the research, quality principles reflecting the concept of openness and internal/external quality assurance processes of micro-credentials were determined, and the results and recommendations were presented in a structured model. The research aims to contribute to the development of policies and practices on micro-credentials.