Fen bilgisi öğretmenlerinin hizmetiçi ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bazı ihtiyaçların giderilmesine yönelik rehber materyallerin geliştirilmesi
Determination of the science teachers needs and development the guided materials for gwering some needs
  1. Tez No: 139121
  2. Yazar: SELDEM KOP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ÇEPNİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet İçi Eğitim, Fen Öğretmenleri, Rehber Materyal, Bütünleştirici Yaklaşım. VI, In-service Course, Science Teachers, Guided Materials vn
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET Eğitimde kaliteyi yakalamak için öğretmenler günün şartlarına göre kendilerini yenilemek zorundadırlar. Kendilerini yenilemenin ve yeni programlara adapte olmalarının en önemli unsurlarından biri hizmet içi eğitim faaliyetleridir. Bu çalışmanın amacı, fen bilgisi öğretmenlerinin hizmet yıllarına göre değişen eğitim ihtiyaçlarını belirlemek ve buna dayalı yeni fen bilgisi öğretim programı ile ilgili hizmet içi egitim programında sunulabilecek örnek rehber materyaller geliştirmektir. Çalışmada, anket sorularını hazırlamak için ilgili literatür taramasının yanında 20 fen öğretmeni ile yapüandınlmamış mülakatlar yapıldı. Elde edilen sonuçlara dayalı olarak üç bölümden oluşan bir anket geliştirildi. Pilot çalışmalarla son şekli verilen anket, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde beş ilde ilköğretim okullarında görev yapan 200 fen bilgisi öğretmenine uygulandı. Anketlerden elde edilen sonuçlara göre, öğretmenlerin hizmet içi egitim ihtiyaçlarının deneyimlerine göre farklılık göstermediği ve alan bilgisi, temel laboratuar becerileri kazanma, öğrencilerde yaparak-yaşayarak öğrenme davranışı geliştirme gibi konular üzerinde yoğunlaştığı tespit edildi. Yeni fen bilgisi programım kapsayan hizmet içi eğitim programının içeriğini oluşturmak için 7 fen bilgisi öğretmeni ile yan yapılandırılmış mülakatlar yürütüldü. Elde edilen tüm sonuçlar dikkate alınarak yeni fen programında yer alan sekiz ayrı konuda bütünleştirici yaklaşıma dayalı olan örnek rehber materyaller hazırlandı. Bu materyaller, fen eğitimi uzmanları ile tartışılıp gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra uygulanabilirliği 4 öğretmenle irdelendi. Son hali verilen örnek rehber materyallerin yer aldığı beş günlük hizmet içi eğitim kurs planı hazırlandı ve öneri olarak sunuldu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determination of The Science Teachers' Needs and Development The Guided Materials for Covering Some Needs In order to catch up the qualities in education, teachers should be fulfilled new knowledge. In-service courses give opportunities to teachers to renew themselves. The aims of this study are to determine the science teachers' in-service needs according to their teaching experiences and to develop guided materials for an in-service course. To prepare the survey questions, a part from literature review, depth interviews with 20 science teachers were carried out. Based on the results obtained from interviews and literature review, a survey consisting of three parts was developed. Then, a pilot study of this survey was done. This survey was implemented with 200 science teachers currently working at five cities in the East Blacksea Region. Based on the results obtained from the survey, it was determined that in-service needs were the same regardless of the teaching experiences of the sample and their in-service needs mostly were; content knowledge, basic laboratory skills and developing students' behaviors about discovery learning. In order to establish the content of the in-service course covering new science curriculum, semi-structured interviews were carried out with seven science teachers. By taking into consideration the all results, the guided materials about eight subjects in new science curriculum were prepared based on constructivist approach. The applicability of these materials for science teaching was discussed with experts on science education and four science teachers. Finally, a five days in-service course plan including the developed the guided materials was prepared.