Farklı öğrenim seviyesindeki öğrencilerin çözeltilerle ilgili kavramları anlama seviyelerinin karşılaştırılması
A Cross-age study of level of students' understanding related to concepts in solution chemistry
- Tez No: 139145
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİPAŞA AYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kimya Eğitimi, Çözeltiler, Anlama Düzeyleri, Kavram Yamlgılan. V, Chemistry Education, Solution Chemistry, Understanding Level, Misconceptions. VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
ÖZET Fen bilimlerinin önemli bir dalı olan kimya konulan soyut ve daha fazla zihinsel düşünmeyi gerektiren kavramları içermektedir. Çözünme, kütlenin korunumu, maddenin tanecikli yapısı, fiziksel değişme, kimyasal değişme gibi temel kavramlar anlaşılmadan kimyasal denge, hal değişimi, çözünürlük dengesi, gazlar gibi, ileriki konuların anlaşılması oldukça zordur. Bu araştırmanın amacı; farklı öğrenim seviyesindeki öğrencilerin çözelti konusundaki kavramları anlama düzeylerini tespit etmek ve seviyeler arasında karşılaştırmalar yapmaktır. Bu araştırmada örnek olay metodolojisi kullanılmıştır. Bu metodoloji dahilinde veri toplama aracı olarak test ve mülakat metotları kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan test, ön çalışmalar ve pilot çalışma yardımıyla geliştirilmiştir. Test iki bölümden oluşmaktadır. I. Bölüm literatürdeki kavram yanılgılarından hazırlanarak oluşturulan çoktan seçmeli testten oluşmaktadır. II. Bölüm ise hem teşhis edici hem de açık uçlu sorulan içermektedir. Testin birinci bölümü yedinci sınıftan 106, sekizinci sınıftan 100, dokuzuncu sınıftan 119 ve onuncu sınıftan 118 öğrenci olmak üzere toplam 443 öğrenciye uygulanmıştır. Bunun yanısıra, testin birinci bölümünün uygulamasından iki hafta geçtikten sonra testin ikinci bölümü uygulanmıştır. Bu bölüme katılan öğrencilerin dağılımı ise, yedinci sınıf için 105, sekizinci sınıf için 102, dokuzuncu sınıf için 103 ve onuncu sınıf için 131 öğrenci olmak üzere toplam 441 öğrenci şeklindedir. Aynca toplam, 20 öğrenciyle bireysel ve grup olmak üzere iki tarzda klinik mülakatlar yapılmıştır. Araştırma sonunda çözelti konusundaki kavramlarla ilgili olarak dört öğrenim seviyesinde de kavram yamlgılan tespit edilmiştir. Bu çalışmada ulaşılan en önemli sonuçlardan birisi, öğrencilerin çözeltilerle ilgili olarak yaptıklan açıklamalarda çoğunlukla katı-sıvı ve sıvı- sıvı çözeltiler üzerine odaklanmalan ve çözücü olarakta genellikle suyu kullanmalandır. Bir diğer önemli sonuç ise öğrencilerin anlama düzeyleriyle öğrenim seviyeleri arasında belirgin bir ilişkinin gözlenmemesidir. Araştırmada belirlenen kavram yamlgılanndan yararlanılarak bunlan düzeltici etkinliklerin ve rehber materyallerin geliştirilip çözelti kimyasının öğretimi esnasında sınıflarda ve laboratuarlarda uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Cross- Age Study of Level of Students' Understanding Related to Concepts in Solution Chemistry Chemistry, one of the most important branch in science, includes many abstract concepts required more intellectual thought to be learned. Among these underlying concepts, dissolution, conservation of matter, particulate nature of matter, physical change, chemical change are some examples. If these concepts are not understood well, the following topics, such as chemical equilibrium, change of phase, solubility equilibrium, nature of gases and so forth, are difficult to be developed by students. The aim of the study is to investigate level of understanding of students at different grades related to concepts in solution chemistry and to make comparison among them. In this study, a case study research methodology was used. Within this methology, both test and interview methods were used for collecting data. The test was developed after pilot studies and consists of two parts. The former comprises multiple choice questions designed from misconceptions on solution chemistry which are stated in the related literature. The latter consists both diagnostic and open-ended questions. The first part of test was administered to 443 students (106 students at Grade-7, 100 students at Grade-8, 119 students at Grade-9 and 118 students at Grade- 10). In addition, two weeks latter, the second part of the test was implemented to 441 students (according to grade, distribution of the sample is 105, 102, 103, 131 respectively). Moreover, both individual and group interviews were conducted with 20 students. It is found out that all educational levels under investigation have held misconceptions related to concepts in solution chemistry. One of the most important results includes that students generally focused on solid-liquid solutions and liquid-liquid solutions in their explanations and water was generally used in student explanations as solvent. Another important result points out that there is no relationship between grade of student and their understanding level. Under the lights of this study, it can be suggested that to overcome the identified misconceptions new strategies and guided materials should be devised and implemented to classrooms and laboratories in teaching solution chemistry.