A Framework management of multiple views of cellular pathway graphs
Hücresel yolak çizgilerinin yönetimi için çoklu görüntüleme yöntemi
- Tez No: 139270
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR DOĞRUSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Biyo-enformatik, hücresel yolaklar, çizge görüntülemesi, çoklu görüntüleme, görüntü koordinasyonu, yazılım mühendisliği. iv, Bioinformatics, software engineering, cellular pathways, graph visual ization, multiple views, view coordination. m
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET HÜCRESEL YOLAK ÇİZGELERİNİN YÖNETİMİ İÇİN ÇOKLU GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMİ Gürcan Güleşir Bilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Uğur Doğrusöz Eylül, 2003 Gen araştırmalarındaki gelişmeler, moleküler seviyedeki hücresel işlemlerin in celenmesi sonucu elde edilen verinin saklanması, birleştirilmesi ve analiz edilmesi için ileri tekniklerin ihtiyacını doğurmuştur. Sözkonusu veri büyük ve karmaşık olduğundan dolayı, anlaşılabilirliğini arttırmak için ileri görselleme ve karmaşıklık yönetimi tekniklerinin geliştirilmesine ihtiyaç vardır. Bu tezde, yönlü çizge halinde bulunan karmaşık yolak verisini değiştirmek için bir tek özne - çoklu görüntü yöntemi sunuyoruz. Sunulan yöntem değişen şekillerde ve ebatlardaki potansiyel olarak büyük olan yolak verisinin görsellenmesini sağlar. Bir taraftan özne ve görüntüleri korurken, diğer yandan da izleyen yazılım desenini kullanarak bütün görüntüleri düzenleme yetisine de sahiptir. Sunulan yöntem özne verisinin üzerindeki görüntülerin doğruluğunu ve tutarlılığını da garanti altına almaktadır. Karmaşıklığın (yüksek dereceli yolak nesneleri) azaltılması için ihtiyaç duyulan biyolojik verinin yinelen mesi de yöntemimizin başka bir faydasıdır. Çalışan bir yolak değiştiricisinin düzgünce modüllenmiş bir parçası olarak bu iskelet, yolak biyo-enformatiğinin alana has ihtiyaçlarına karşılık vermesi ile her hangi bir tek özne - çoklu görüntü yöntemine sahip çizge değiştirme ortamından ayrılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A FRAMEWORK FOR MANAGEMENT OF MULTIPLE VIEWS OF CELLULAR PATHWAY GRAPHS Gürcan Güleşir M.S. in Computer Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Uğur Doğrusöz September, 2003 The enhancements in genomic studies have given birth to the necessity of advanced techniques for storing, integrating and analyzing the accumulated data regarding molecular level cellular processes. Since this data is huge and complex, advanced visualization and complexity management techniques need to be devel oped to improve its understandability. In this thesis, we present a single subject - multiple view framework for manipulating complex pathway data, which is in the form of a directed graph. The framework facilitates visualization of potentially huge pathway data in possibly varying forms and sizes. While maintaining the subject data (i.e., path way graph) and its views, the presented framework coordinates all the views using an observer software pattern. It ensures the validity and consistency of subject data across all views. Support for replication of biological data, which is desired to reduce complexity (i.e., high degree ubique pathway objects), is another benefit of our framework. Being a neatly modularized, isolated component of a functional pathway edi tor, this framework is distinguished from any other single subject - multiple view graph editing environment by addressing the domain specific needs of pathway informatics.