Manzanilla, Gemlik, Domat ve Hamza Çelebi zeytin çeşitlerinin hormon kullanımıyla köklendirilmesi üzerine bir araştırma
A Study on rooting of Manzanilla, Gemlik, Domat and Hamza Çelebi olive varieties by hormon treatment
  1. Tez No: 139524
  2. Yazar: MESUT DURMUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NALAN TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Zeytin, şişleme, köklendirme, Olive, mist, rooting in
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
«ÖZET M ANZANİLLA, GEMLİK, DOM AT VE H AMZA ÇELEBİ ZEYTİN ÇEŞİTLERİNİN HORMON KULLANIMIYLA KÖKLENDİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA DURMUŞ, Mesut Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Nalan TÜRKOĞLU Ocak 2003, 34 sayfa Araştırmada Muğla îli'nde 4 çeşit zeytin şişleme altında köklendirilmeye çalışılmıştır. Zeytin çelikleri şubat, nisan ve haziran olmak üzere 3 ayrı zamanda alınmıştır. Körlendirme hormona olarak; 0 (kontrol dozu), 2500 ppm, 5000 ppm ve 10000 ppm IBA çözeltisi kullanılmıştır. Çeliklerin yansı dip kısmı çizilerek, yansı ise çizilmeden dikilmiştir. Çeliklerin köklenme ve gelişme durumları incelenmiştir. Kök sayılan, kök uzunluğu, yaprak sayısı ve sürgün uzunlukları dikkate alındığında en iyi sonuç Gemlik ve Manzanilla çeşidinde, en kötü sonuç Domat çeşidinde elde edilmiştir. Hormon kullanımı köklenmeyi arttırmış, hormon dozu yükseldikçe köklenme oranı ve kök sayısının artmış, çeliklerin dip kısımlarının çizilmesi; çeliklerde köle uzunluğunu ve sürgün uzunluğunu arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON ROOTING OF MANZANILLA, GEMLİK, DOMAT, HAMZA CELEBİ OLIVE VARIETIES BY HORMON TREATMENT DURMUŞ, Mesut MSc, Horticultural Science Supervisor. Asst. Prof. Dr. Nalan TÜRKO?LU January 2003, 34 pages In this study four olive varieties were tried to root under mist condition in Muğla province. Olive cuttings were taken at three times; February, April and June. Four different concentrations of USA (0, 2500 ppm, 5000 ppm and 10000 ppm) were used for rooting. Half of cuttings were wounded from bottom side. Then, rooting percentages and rood developments were recorded. The high concentrations of IBA was significantly the most effective on rooting. Hormon treatment improved rooting in all cultivars. Has been hormon treatment impnved.the rooting. The root number, root lenght, leaf number and shoot length per rutting was the highest in the varietis Gemlik and Manzanilla cultivars, but the lowest in Domat cultivar.