Hava akımlı-elekli tip selektörün bazı sebze tohumlarını temizlemesine uygun işletme değerlerinin saptanması
Determination of operational values winnower with sieves type seperator for cleaning some vegetables seeds
- Tez No: 139549
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YUMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tohum temizleme makinalan, Tohum temizleme, Tohum selektörü
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET HAVA-AKIMLI ELEKLİ TİP SEBZE TOHUMU SELEKTÖRÜNÜN BAZI SEBZE TOHUMLARINI TEMİZLEMESİNE UYGUN İŞLETME DEĞERLERİNİN SAPTANMASI ORAL, Zeki Volkan Yüksek Lisans Tezi, Taran Makinalan Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hasan YUMAK Şubat 2003, 31 sayfa Günümüzde birim alandan elde edilen ürün miktarı artırmak önem kazanmıştır. Ürünün değerinde satılabilmesi kalitesiyle bağlantılıdır. Kalitenin yükseltilmesi de iyi, temiz ve sınıflandırılmış tohum kullanmaya bağlıdır. Bunun içinde taneli ürünleri temizleme ve sınıflandırma makinalan kullanılmaktadır. Ülkemizde tohumların temizlenmesi ve sınıflandırılmasında hava akımlı- elekli tip selektörler yoğun olarak kullanılmaktadır. Uygun elek seçimi, uygun işletme değerlerinde bu makinalar yüksek verimle çalışabilmektedir. Bu çalışmada Ispanak Matador, Domates H.2274, Biber Kandil Dolma tohumlan kullanılarak yapılan denemelerde uygun koşullar sağlandığında hava akımlı-elekli tip sebze tohumu selektörünün başansı gözlenmiştir. Doğru elek ve kaliteli tohumluk kullanımı sonucu iş başarısının %98'lere kadar çıktığı görülmüştür. Yapılan denemelerde Ispanak Matador için en uygun şartların 650 d/min elek salınım devri ve 950 d/min fan devri olduğu tespit edilmiştir. Domates H.2274 tohumu için 180 d/min elek salınım devri, 700 d/min fan devri en uygun devirlerdir. Biber Kandil Dolma için ise 350 d/min elek salınım devri ve 850 d/min fan devri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF OPERATIONAL VALUES OF WINNOWER WITH SIEVES TYPE SEPARATOR FOR CLEANING SOME VEGETABLE SEEDS ORAL, Zeki Volkan MSc, Farm Machinery Department Supervisor: Prof. Dr. Hasan YUMAK Fabruary 2003, 31 pages Increasing yield qantity per unit area has been of great importance. The price of product depends on its quality. Increasing quality and yield also depended on quality of seed. For that reason, it was necessary that seeds would be clean and standard size. To achieve this, different types of separators are used in accordance with physical properties of seed. Winnower with sieves type separators are widely used to clean and classify vegetable seeds in our country. These separators are capable of running efficiently if the machines are at driven appropriate speeds. Degree of cleaning of the machine can reach to 98%. In this study, determination of operational values of winnower with sieves types separator was used for cleaning spinach (Matador), tomato (H.2274) and pepper (Kandil). Cleaning efficiency of the machine was found to be sufficiently. Based on the results of the study suggested sieve vibration speeds and fan speeds were as follows: 650 min“1 and 950 min ' sieve and fan respectively for spinach seeds. Similarly, 180 min”1 and 700 min"' were adequate sives and fan speeds, respectively, for tomato seeds. 350 and 850 were found to be adequate sieves and fan speeds, respectively, for pepper seeds. Keys words: Seed cleaning machine, Seed cleaning, Seed separator. Ill