İlköğretim fen bilgisi müfredat programında kimya ile ilgili konuların tespiti ve geçmiş yıllardaki müfredatla karşılaştırılması
The Ascertain of subject chemistry in primary school's lesson's curriculum program and the comparison with the previous years' curriculum
- Tez No: 139555
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF EYNULLAYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fen eğitimi ve öğretimi, Fen bilgisi müfredatı, Kimya müfredat programı, Program geliştirme, Science education and instruction, Science curriculum, Chemistry curriculum program, Program development. m
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET İLKÖĞRETİM FEN BİLGİSİ MÜFREDAT PROGRAMINDA KİMYA İLE İLGİLİ KONULARIN TESPİTİ VE GEÇMİŞ YILLARDAKİ MÜFREDATLA KARŞILAŞTIRILMASI ARTUNÇ, Tekin Yüksek Lisans Tezi, Orta öğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Arif EYNULLAYEV Temmuz 2003, 58 sayfa Bu araştırmada, bilim ve teknoloji alanında yaşanan gelişmeleri takip etmede önemli katkısı olan İlköğretim Fen Bilgisi müfredatında yer alan kimya konularının neler olduğu araştırılmıştır. Araştırmada ilköğretim 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıfların Fen Bilgisi dersi müfredat programları, Fen Bilgisi ders kitapları ve Tebliğler Dergisi'nden yararlanılmıştır. Bu çalışmada şu anda uygulanan İlköğretim Fen Bilgisi müfredat programındaki kimya konuları tespit edilerek geçmiş yıllardaki müfredat programlarıyla mukayesesi yapılmıştır. Elde edilen verilerden yola çıkılarak hangi müfredat programındaki konuların kimya eğitimi ve öğretimine temel oluşturmada yeterli olduğu incelenmiş, geçmiş yıllarda uygulanan programlarla karşılaştırılarak üstünlükleri ve yetersizlikleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda müfredat programlarından en uygun olanının 1949 - 1977 yılları arasında uygulananın olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ASCERTAIN OF SUBJECTS CHEMISTRY IN PRIMARY SCHOOL'S LESSON'S CURRICULUM PROGRAM AND THE COMPARISON WITH THE PREVIOUS YEARS' CURRICULUM ARTUNÇ, Tekin MSc, Secondary Instruction Science and Mathematic Departments Education Main Science Branche Supervisor: Prof. Dr. Arif EYNULLAYEV July 2003, 58 pages In this research, the chemistry subjects which are stated in Primary Education's science curriculum that has an important add in following the development of science and technology is searched. In the research, it is profited by science lesson's book, the curriculum program of 4, 5, 6, 7 and 8 classes' science lesson, and announcement periodical. In this work, the chemistry subjects which are taught in this year's curriculum are found out and they are compared with the curriculum program of the same subjects that are taught in the perivious years. Starting from the founded datums, the superiority and insufficiency of the chemistry curriculum that are applied indifferent years are compared in order to find out which one can be sufficent for being basic edwation for chemistry teaching. As a result of this research the curriculum which was applied in the years 1949 - 1977 is found the best and the most suitable one.