Buhar jeneratörlerinin araştırılması
An Investigation of the steam generators
  1. Tez No: 139625
  2. Yazar: ALP AĞIRBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYÜP AKARYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Buhar jeneratörleri, helisel borulu buhar jeneratörü, su borulu buhar kazanları, işletim maliyeti, buhar kazanları ısıl hesap yöntemi vn, Steam generators, coil type steam generator, water-tube boilers, operational costs, boiler thermal calculation method vui
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Buhar jeneratörleri, patlama riskleri bulunmayan, az yer kaplayan, değişken işletme koşullarında yüksek verime sahip, helisel su borulu buhar üreticilerdir. Değişken basınç ve buhar kapasitesine sahip proseslerde büyük su hacimli ve doğal sirkülasyonlu kazanların yerine kullanıldıklarında işletme şartlarını daha çabuk ve ekonomik şekilde yerine getirmektedirler. Bu araştırmada, bir helisel borulu buhar jeneratörü ile Skoç tipi buhar kazam örnek bir işletme için ülkemiz 2003 yılı koşularına göre karşılaştırılarak işletim maliyetleri hesaplanmıştır. Elde edilen işletim maliyeti farkı ile ilk yatıran değerleri karşılaştırılarak değişik yakıtlar için geri ödeme süreleri hesaplanmış ve bir çizelgede belirtilmiştir. 10 bar çalışma basıncında 1000 kg/h buhar üretebilecek bir buhar jeneratörünün buhar kazanları ısıl hesap yöntemi ile şematik boyutlandınlması yapılmıştır. Kapasiteleri hesaplanan ekipmanların ve boyutları belirlenen malzemelerin ayrı ayrı fiyatlarının belirlenmesiyle sistemin üretim maliyeti hesaplanmış, bilinen paket ünite fiyat değeri ile sistemden elde edilen yaklaşık kar marjı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Steam generators are compact water-tube boilers which have no explosion potential and very good response to process demands with high operating efficiency. They response to variable pressure and steam flow rates more rapidly and economically than natural circulation and high water content boilers. In this research, an economical comparision has been made between a coil type steam generator and a Skotch type boiler according to economical circumstances of our country for a typical process. Their operational costs are calculated and by the difference found from the operational costs and the initial costs, the payback durations have been analysed for different fuels. These results have been listed in a chart. 10 bar operating pressure and 1000 kg/h steam production rated coil type steam generator has been schematically dimensioned by boiler thermal calculation method. The capasities of the main equipments and the dimensions of the materials of the unit are stated and by evaluation of the equipment and material prices, the production cost of the unit and the profit made by a coil type steam generator has been estimated.