Kısa lif iplikçiliğinde aktarma işlemlerindeki bazı makine parametrelerinin iplik tüylüğüne etkilerinin incelenmesi
An Investigation of the effects of some machine parameters at short stapel yarn system of the rewinding operations to yarn hairness
  1. Tez No: 139934
  2. Yazar: MELEK ÜÇERLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRİYE ÜLKÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İplik Tüylülüğü, Aktarma İşlemi, %100 Karde Pamuk Ring İpliği, %100 Karde Pamuk Rotor İpliği, Yarn Hairiness, Rewinding, % 100 Carded Cotton Ring Yarn, %100 Carded Cotton Open-End Rotor Yarn
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Bu çalışmada; kısa lif iplikçiliğinde aktarma işlemlerindeki bazı makine parametrelerinin iplik tüylülüğüne etkilerini incelemek amacıyla aynı harmanlardan open-end ve ring iplikçilik sistemlerinde üretilmiş %100 karde pamuk iplikleri ile çalışılmıştır ve elde edilen deney numunelerinin tüylülük değerleri incelenmiştir. Aktarma makinelerinde farklı gerginlik, satım hızları ve aktarma sayılarında elde edilen ipliklere ait tüylülük ölçüm sonuçları incelenerek istatistiki analizler yapılmış ve elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Yapılan bu çalışmanın neticesinde; ipliğe uygulanan aktarma işlemi sayısının iplik tüylülüğünün artırıcı etkisi açıkça görülürken, gerginliğin ipliklerin tüylülük değerlerine somut bir etkisi olmadığı görülmüştür. Sarım hızının artmasıyla iplik tüylülüğü artışı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
u AN INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF SOME OF MACHINE PARAMETERS AT SHORT STAPEL YARN SYSTEM OF REWINDING OPERATIONS TO YARN HAIRINESS ABSTRACT In this study, in order to see the effects of some machine parameters of the rewinding operations on the yarn hairiness, %100 carded cotton open-end and ring yarns from the same blend were observed and the hairiness values of these samples were examined. For this, statistical analyses were carried out and discussed with respect to the experimental results, such as; different tenacity, winding on speeds and number of rewinding process at the rewinding machines. At the end of that study, it is clearly seen that increase on number of rewinding leads to increase on values of hairiness, mere is no effect of tenacity that can cause hairiness, it can be seen from the study that increase of winding on speed results in increasing yarn hairiness.