Kısa lif iplikçiliğinde sirospun yönteminin uygulanması üzerine bir araştırma
A research on spinning of short staple fibres by sirospun system
- Tez No: 224166
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN KADOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çift katlı iplikler, iplik tüylülügü, kısa stapel iplikçiligi, ring iplikçiligi, ring ipligi, sirospun sistemi, siro ipligi, Ring spinning, ring spun yarns, sirospun system, siro spun yarns, short staple spinning, two-folded yarn, yarn hairiness
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Siro ipligi egirme sistemi, esasen yün iplikçiligi için gelistirilmistir. Ancak kısa stapelli liflerin egrilmesinde kullanımı her geçen gün yaygınlasmaktadır. Sistem, klasik ring iplik makinesi modifiye edilerek kullanılmakta ve ring iplik makinesinde dogrudan çift katlı iplik üretimi saglamaktadır. Siro iplikleri, tek kat ring iplikleriyle karsılastırıldıklarında daha yüksek mukavemete, asınma dayanımına ve daha düsük iplik tüylülügüne sahiptirler. Bunun yanında katlama ve büküm islemlerinin elimine edilebilmesi ile önemli oranda maliyet avantajı saglamaktadır. Bu tezde kısa stapelli egirmede sirospun yönteminin uygulanabilirligi ve farklı üretim parametrelerinin iplik kalitesine etkisi incelenmistir. Bu amaçla üç farklı iplik numarası, büküm katsayısı ve fitiller arası mesafe kullanılarak siro iplikleri ve aynı numara ve büküm katsayılarında normal ring iplikleri üretilmistir. Farklı hammaddelerde, siro egirme sisteminin etkinliginin incelenmesi amacıyla, denemelerde pamuk ve viskon lifleri kullanılarak %100 pamuk ve %100 viskon siro ve ring iplikleri elde edilmistir. Üretilen ipliklerin bazı fiziksel ölçülmüstür. Bu test sonuçları, SPSS istatistik programı yardımıyla analiz edilip degerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
Sirospun process was firstly developed for long staple yarn spinning. However, spinning short staple fibres by this system is growing up day by day. Sirospun system enables directly weavable spin-twisted yarn production on the ring spinning machine by a little modification on the machine. When compared with a single yarn with same yarn count, sirospun yarn is better in hairiness, strength and abrasion resistance. The elimination of the two-folding and other ancillary processes provides significant cost savings. In this thesis, spinning short staple fibres by sirospun system and effects of various production parameters on the yarn quality will be investigated. For this purpose, sirospun yarns were produced with three different yarn counts, twist coefficient and strand spacing and ring spun yarns were produced with the same yarn count and twist coefficient. To examine the productivity of siro-spinning system with different raw materials, %100 cotton and %100 viscose sirospun yarns and ring-spun yarns were produced. The results from these tests were analyzed and evaluated by SPSS statistic programme.