Iskalan bölgesi (Bartın) ballarında polen analizi
Pollen analysis of honeys in Iskalan region (Bartın)
- Tez No: 139957
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bal, Melissopalinoloji, Polen, Flora, Honey, Mellissopalynology, Pollen, Flora
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ISKALAN BÖLGESİ (BARTIN) BALLARINDA POLEN ANALİZİ Yaşar GENÇ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Zafer KAYA Haziran 2003, 45 sayfa Bu araştırmada Bartın'a 35 km. uzaklıktaki Iskalan (Özbaşı) bölgesinden, farklı dönemlerde alınan 4 bal örneğinde polen analizi yapılmıştır. Araştırmaya konu olan baldaki dominant, sekonder, minor ve eser miktardaki polenler belirlenmiştir. Ballarda 15 familyaya ait 20 tür tespit edilmiştir. Dominant olarak Castimea sativa Miller türü bulunmuştur. Haziran ayında alman bal örneklerinde polen sayıları, Ağustos ayında alınan örneklere göre daha az çıkmıştır. Iskalan bölgesi kovanları merkez olmak üzere arıların hareket alam olan 5 km çaptaki alanda bölgenin florası tespit edilmiştir. Araştırma alanında 54 familya, 150 tür, 40 alttür ve 22 varyete teşhis edilmiş, Davis'in girit sistemine göre A 3 / 4 karesi için 12 yeni kayıt belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis POLLEN ANALYSIS OF HONEYS IN ISKALAN REGION (BARTIN) Yaşar GENÇ Zonguldak Karaelmas Universty Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forest Engineerind Thesis Advisor: Asst PrOf. Zafer KAYA June 2003, 45 pages In this study, pollen analysis were made on 4 different honey species taken in different perieds from Iskalan vicinity whjh is 35 km for from Bartın citiy. From those species, dominant, seconder, minor and trace amounts of pollens were determined. 20 different species belonging 15 families were found. The dominant species was Castanea saliva Miller. The pollen amount was found higler in August than the specimus obtained in June. The Iskalan vicinity was taken as the center and the flora was determined in 5 km diameter area. In this area 54 families, 150 species,. 40 subspecies and 22 different varieties were identified. According to Davis grit system for A 3 / 4 square new species were determined.