Hayat bilgisi öğretiminde kavram karikatürü yaklaşımının öğrenci başarısı ve tutumuna etkisi
The effect of concept cartoon approach to student achievement and attitude in life science teaching
  1. Tez No: 265017
  2. Yazar: SİBEL KILIÇ ÖZÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Concept Cartoon Approach, Traditional Teaching Approach, Life Science Teaching, Student Achievement, Attitude
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, kavram karikatürü yaklaşımı ve geleneksel öğretim yaklaşımlarına dayalı öğrenim gören öğrencilerin başarıları ve tutumları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını belirlemek amacı ile yapılmıştır.Araştırma yarı deneysel bir çalışma olup, eşitlenmemiş kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Kdz. Ereğli Erdemir İlköğretim Okulu 2-A sınıfından 36 ve 2-B sınıfından 34 öğrenci olmak üzere toplam 70 öğrenci oluşturmaktadır. 2-B şubesi öğrencileri deney grubu, 2-A şubesi öğrencileri ise kontrol grubu öğrencileri olarak adlandırılmıştır. Araştırmada kontrol grubu öğrencilerine, geleneksel öğretim yaklaşımıyla, deney grubu öğrencilerine ise Kavram Karikatürü yaklaşımıyla dersler sürdürülmüştür. Hayat Bilgisi Başarı Testi (HBBT) ve Hayat Bilgisi Dersi Tutum Ölçeği (HBTÖ) hem deney hem de kontrol grubuna ön test-son test olarak uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen nicel verilerin analizi bağımlı ve bağımsız gruplar için t testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışma yapraklarından elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir.Yapılan analizler sonucunda; kontrol grubu ve deney grubundaki öğrencilerin başarı ön test ve son test puanlarına göre; son test lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu sonuç, hem deney kontrol grubu ve hem de deney grubundaki öğrencilerinin başarılarının arttığını göstermektedir. Kontrol grubu öğrencilerinin tutum ön test ve son test puanlarına göre, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Bu sonuç, kontrol grubu öğrencilerinin tutumlarında bir değişiklik olmadığını göstermektedir. Deney grubundaki öğrencilerin tutum ön test ve son test puanlarına göre ise, son test lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu sonuç, deney grubu öğrencilerinin tutumlarının arttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study is made to determine if there is a significant difference between the achievements and attitudes of the students whose education is based on the concept cartoon approach and the students whose education is based on the traditional teaching approaches.The research is quasi-experimental and experimental pattern with unbalanced control group is used. The sample of the research consists of 70 students from Kdz. Ereğli Erdemir Elementary School, 36 students from Class 2-A and 34 students from Class 2-B. Students from Class 2-B are called experimental group and students from Class 2-A are called control group. The lessons of the control group are taught in traditional teaching approach and the lessons of the experimental group are taught in concept cartoon approach. The Life Science Achievement Test (SLST) and the Life Science Lesson Attitude Scale (SLLA) is pre-tested and post-testes in both experimental group and control group. The analysis of the quantitative data obtained in the research is evaluated with the t test for dependent and independent groups. The data obtained from worksheets is analysed with descriptive analysis method.According to the achievement pretest-posttest scores of the control group and experimental group students; a significant difference is found in favour of the posttest. This result shows that the achievement of both the experiment and control group students have risen. According to the attitude pretest-posttest scores of the control group students; statistically no significant difference is found. This result shows that there is no significant difference in the attitudes of the control group students. According to the attitude pretest-posttest scores of the experimental group students; a significant difference is found in favour of the posttest. This result shows that the attitudes of the experimental group students have risen.