Kastamonu-Bartın Küre Dağları Milli Parkı Bartın bölümünün doğal ve kültürel peyzaj özelliklerinin saptanması üzerine bir araştırma
An investigation on establishing of natural and cultural landscape features of bartin section of Kastamonu-Bartın Küre Mountains National Park
- Tez No: 202924
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kastamonu-Bartın Küre Dagları Milli Parkı, Cografi Bilgi Sistemleri (CBS), Korunan Alan, Milli Parklar, Dogal ve Kültürel Peyzaj, Kastamonu-Bartin Kure Mountains National Parks, Geographical Information Systems (GIS), Protected Area, Natural and Cultural Landscape
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Türkiye, geçmisin izlerin tasıyan önemli kültürel degerleri ve dogal zenginlikleri yönünden paha biçilmez bir hazineye sahiptir. Geçmisten günümüze kadar az ya da çok tahriple gelebilen bu hazinelerin, gelecege de en dogal haliyle aktarılabilme aracı doga koruma çalısmalarıdır. Bu çalısmalar baglamında olusturulan korunan alanlardan biri de milli parklardır. Bu kapsamda, Kastamonu ve Bartın illerinin sınırları içerisinde yer alan Kastamonu-Bartın Küre Dagları Milli Parkı'nın Bartın bölümü arastırma alanı olarak seçilmistir. Milli park sahip oldugu dogal ve kültürel degerleriyle günümüze nerdeyse hiç bozulmadan gelmistir. Ülkemizdeki milli parklar içerisinde ilgi grupların ve katılımcıların katkısı ile yerel halkın da destegini alarak ilan edilen ilk milli park olması ile de ayrı bir öneme sahiptir. vi Çalısmada; arastırma alanı hakkında genel bilgi verildikten sonra alanın dogal ve kültürel peyzaj özellikleri Cografi Bilgi Sistemleri (CBS) aracılıgıyla ortaya konulmustur. Dogal özellikleri olarak; alanın topografik yapısı, jeolojik yapısı, toprak yapısı, hidrolojisi, klimatik özellikleri, orman yapısı, vejetasyon ve faunası ve kültürel özellikleri olarak da; yerlesim ve nüfus bilgileri, sosyal ve ekonomik yapısı, ulasım yapısı, geleneksel ve tarihi özellikleri ele alınmıstır. Peyzaj Mimarlıgı meslek disiplininin çalısma alanlarından biri olan milli parkların gerek planlaması gerekse yönetimine iliskin optimum kararların üretilmesi için ortaya konulan dogal ve kültürel potansiyelin sayısal veri yapısına dönüstürülmesi zorunludur. Bu nedenle çalısma alanına ait veriler sayısal ortama aktarılmıs ve Kastamonu-Bartın Küre Dagları Milli Parkı'nın koruma-kullanma dengesi baglamında degerlendirilmesine yönelik önemli bir veri tabanı olusturulmustur. Zonlara iliskin dogal ve kültürel özelliklerin genis çaplı sayısal analizleri yapılmıs ve bunlar tablolar halinde sunulmustur.
Özet (Çeviri)
Turkey has an invaluable treasure with important cultural and natural values. The way of transfering these treasures which can come from past to present to future is nature conservation studies. One of creating protected areas in context of these studies is national park. In this perspective, Bartin section of Kastamonu-Bartin Kure Mountains National Park have been chosen as a case area. Natural and cultural values of the national park has almost no changed to nowadays world. It is first national park in Turkey by appearing in the newspaper with interest groups and stakeholders contribution and local residents community support. This has been a pioneer and has seperated from other national parks in Turkey. In the study; after informing about the case area, the natural and cultural features of the area have been modified by Geographical Information System (GIS). As a natural features of the area; topology, geological structure, soil structure, hydrology, climate features, vegetation, forest features and fauna of the area have been considered. Moreover, as a cultural features of the area; settlement and census data, social and economic structure, traffic network, traditional and historical fetures have been considered. One of the study areas of landscape architecture profession is national park. It is forced that converting the natural and cultural potential which displaying to take an optimum decision making relevant to the planning of national parks and its management to digital data. Therefore, the data relevant to the case area have been transfered to digital media and an important database which orientated to evaluating of Kastamonu-Bartin Kure Mountains National Park in context of preserving-using balance have been modified. Large-scale digital analysis of natural and cultural features, related to zones, have been done and these analyses have been illustrated as tables.