An Analysis of the moral development of George Eliot's characters in Middlemarch according to Lawrence Kohlberg's theory of moralization
George Eliot'in Middlemarch romanındaki karakterlerin ahlaki gelişmelerinin Lawrence Kohlberg'in ahlak teorisine göre incelenmesi
  1. Tez No: 140153
  2. Yazar: GÖKSEV ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ÇİLELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: George Eliot, Middlemarch, Ahlak Gelişimi, Rol Alma Yeteneği, Bilişsel Gelişim. vı, George Eliot, Middlemarch, Moral Development, Role Taking Ability, Cognitive Development. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
öz GEORGE ELIOT'IN MIDDLEMARCH ROMANINDAKİ KARAKTERLERİN AHLAKİ GELİŞİMLERİNİN LAWRENCE KOHLBERG'İN AHLAK TEORİSİNE GÖRE İNCELENMESİ Çetinkaya, Göksev Yüksek Lisans, İngiliz Edebiyatı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Meral Çileli Aralık, 2003, 76 Sayfa Bu çalışma, George Eliot' ın Middlemarch adlı romanındaki karakterlerin ahlaki gelişimlerini Lawrence Kohlberg'in“Bilişsel Ahlaki Gelişim Teorisi”ne göre incelemektedir. Eliot'ın ahlak anlayışım bireyin Tanrı'yla olan ilişkisi değil, diğer bireylerle olan ilişkisi şekillendirir. Bireyler başkalarına karşı şefkat ve anlayışla yaklaştıkları sürece ahlaki açıdan kendilerini geliştirebilirler. Eliot'ın amacı insanlara bencilliğin zararlarını göstererek daha mutlu bir toplum yaratılmasına katkıda bulunmaktır. Kohlberg'in ahlak teorisine göre birey zekagelişimine paralel olarak kendini karşıdakinin yerine koyma yeteneğini geliştirebilir. Bu gelişme üç temel evre ile ifade edilir ve en üst evrede birey insan haklan doğrultusunda toplumun beklentilerini aşabilir. Ancak, Eliot'ın romanındaki karakterler zaman zaman kişisel istekleri toplumla çatışsa da toplumun içinde yer almak eğilimindedirler. Çünkü Eliot toplum düzeninin bireylerin kişisel tatmin ve mutluluğundan daha önemli olduğunu ve düzenli bir toplumun insanlığın mutluluğuna daha büyük katkısı olacağım düşünür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ANALYSIS OF THE MORAL DEVELOPMENT OF GEORGE ELIOT'S CHARACTERS IN MIDDLEMARCH ACCORDING TO LAWRENCE KOHLBERG'S THEORY OF MORALIZATION Çetinkaya, Göksev M.A., English Literature Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meral Çileli December, 2003, 76 Pages This study analyzes the moral development of George Eliot's characters in her novel Middlemarch according to Lawrence Kohlberg's theory called“The Cognitive-Developmental Theory of Moralization”. Eliot's moral view is characterized by man's relation with other men, not man's relation with God. As long as the individuals treat others with sympathy and understanding, they can develop morally. Eliot's aim is to contribute to the creation of a happier society by iiipresenting the harms of egoism. According to Kohlberg's theory, individuals can develop their role taking abilities parallel to their cognitive developments. This development is displayed by three levels and at the highest level an individual can go beyond the expectations of society with principles of justice and respect for basic human rights and dignity. However, although the characters in Eliot's novel are sometimes in conflict with the society, they tend to find solutions to their problems within the social structure they live in because Eliot contends that the harmony of society is more important than the personal satisfaction and happiness of individuals for the welfare and happiness of humanity as a whole.