The Role of classroom management efficacy, marital status, gender, and teachinh experience in predicting teacher burnout
Sınıf yönetiminde özyeterliğin, medeni durumun, cinsiyetin, ve öğretmenlik deneyiminin öğretmen tükenmişliğindeki rolü
  1. Tez No: 140273
  2. Yazar: YALÇIN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OYA YERİN GÜNERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen tükenmişliği, sınıf yönetimi özyeterliği. vı, Teacher burnout, classroom management efficacy
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
oz SINIF YÖNETİMİNDE ÖZYETERLİĞİN, MEDENİ DURUMUN, CİNSİYETİN, VE ÖĞRETMENLİK DENEYİMİNİN ÖĞRETMEN TÜKENMİŞLİĞİNDEKİ ROLÜ Özdemir, Yalçın Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi:Yard. Doç. Dr. Oya Yerin Güneri Ocak 2003, 70 sayfa Bu çalışmanın amacı sınıf yönetiminde özyeterliğin, medeni durumun, cinsiyetin ve öğretmenlik deneyiminin ilköğretim ikinci kademe öğretmenlerinin tükennıişliklerinin (duygusal tükenme, duyarsızlaşma, kişisel basan) yordayıcıları olup olmadığım araştırmaktır. Çankaya bölgesinde bulunan 102 ilköğretim okulu arasından rastgele örneklem yoluyla 50 okul seçilmiştir. Bu okullarda çalışan toplam 800 öğretmenden Maslach Tükenmişlik Envanteri, Sınıf Yönetimi ve DisiplindeÖğretmen özyeterlik Ölçeğini ve Demografik Veri Formunu doldurmaları istenmiştir. 800 öğretmen arasından 523 (345 kadın, 178 erkek) öğretmen anketleri doldurarak araştırmacıya ulaştırmıştır. Sınıf yönetiminde özyeterliğin, medeni durumun, cinsiyetin ve öğretmenlik deneyiminin öğretmenlerdeki duygusal tükenmeyi, duyarsızlaşmayı ve kişisel başarıyı ne kadar açıkladığım analiz etmek için çoklu regresyon analizi kullanılrmştır. Çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre tükenmişliğin üç boyutunun da dört yordayıcı değişkenden farklı şekilde etkilendiği ortaya çıkmıştır. Duygusal tükenme için sınıf yönetiminde özyeterlik, medeni durum ve öğretmenlik deneyimi önemli değişkenler olarak; duyarsızlaşma açısından sınıf yönetiminde özyeterlik ve medeni durum önemli değişkenler olarak, ve son olarak kişisel basan boyutu için sınıf yönetiminde özyeterlik, cinsiyet ve öğretmenlik deneyimi önemli değişkenler olarak ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine whether classroom management efficacy, marital status, gender, and experience were significant predictors of the dimensions of teacher burnout (emotional exhaustion, depersonalization, personal accomplishment) among secondary school teachers. Fifty secondary schools were sampled out of 102 schools in Çankaya provience by random sampling. A total of 800 teachers in these schools were asked to fill out two measures Masclach Burnout iiiInventory, Teacher Efficacy in Classroom Management and Discipline Inventory and the demografic data sheet. Of the 800 teachers, 523 teachers (345 females, 178 males) completed and returned the measures. Three separate multiple regression analyses were used to evaluate four sets of predictor variables (classroom management efficacy, marital status, gender, and teaching experience) upon the three criterion variables: emotional exhaustion, depersonalization, and personal accomplishment The results indicated that different dimensions of teacher burnout were effected differently from four predictor variables. As for the emotional exhaustion, classroom management efficacy, marital status and teaching experience were significant predictors. Regarding depersonalization dimension, classroom management efficacy and marital status were significant predictors, and finally for the personal accomplishment dimension, classroom management efficacy, gender, and teaching experience were significant predictors.