International migration transnational entrepreneurship, and the making of Çorum as an Anatolian Tiger
Uluslararası göç, ulus-ötesi girişimcilik, ve Çorum'un Anadolu Kaplanı haline gelmesi
- Tez No: 140298
- Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP ÖZVEREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası göç, Girişimcilik, İktisadi Kalkınma, Türkiye Ekonomisi, Çorum. iv, International Migration, Transnational Entrepreneurs, Economic Development, Turkey, Çorum. m
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
oz ULUSLARARASI GÖÇ, ULUS-ÖTESİ GİRİŞİMCİLİK, VE ÇORUM'UN 'ANADOLU KAPLANI' HALİNE GELMESİ CEM DİŞBUDAK Doktora, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Eyüp Özveren Temmuz, 2003, 243 sayfa Uluslararası göç önemli bir konudur ve bu konu son yıllardaki küreselleşme ve ekonomik yeniden yapılandırma nedeniyle daha da önemli hale geldi. Bu süreç, aynı zamanda, emek ihraç eden ülkelere yeni fırsatlar sunmaya başladı. Bu konuda, geçmişte işçi dövizleri odak noktasında iken günümüzde ulus-ötesi girişimcilik önem kazandı. Birçok gelişmekte olan ülke bu yeni tip girişimcilerin etkinliklerinden daha çok yarar sağlamak için çaba harcamaktadır. Türkiye de yurt dışına işçi göçü veren bir ülke olarak ortaya çıkan bu durumdan yararlanabilir. Ulus-ötesi girişimcilerin etkinlikleri yerleştikleri illerde daha önemli hale gelmektedir. Çorum' da bazı ulus-ötesi girişimciler kendi firmalarını kurmuşlardır. Bunlar, ilin ihracat, istihdam ve gelirine önemli ölçüde katkıda bulunmaktadırlar. Bu girişimcilerin başarılan sahip oldukları sosyal sermaye ve içinde bulundukları ağdan kaynaklanmaktadır. Bunlar aynı zamanda yerel firmalara örnek olarak pozitif dışsallık yaratmaktadırlar. Bulgularımız bu girişimcilerin danışma ve bilgi ihtiyacında olduğunu göstermektedir. Bu nedenle bu konuda devletin daha etkin olması gerekmektedir. Ancak bu yolla bu süreçten daha fazla yarar sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTERNATIONAL MIGRATION, TRANSNATIONAL ENTREPRENEURSHIP, AND THE MAKING OF ÇORUM AS AN ANATOLIAN TIGER CEM DİŞBUDAK Ph.D, Department of Economics Supervisor; Prof. Dr. Eyüp Özveren July 2003, 243 pages International migration is an important issue that has become even more important with the recent globalization process and economic restructuring. Economic activities that stem from this process have provided new opportunities for labor exporting countries. In the past, the focus was on remittances but today the entrepreneurial activities of transnational entrepreneurs have become more important. Many developing countries have recently concentrated their policies upon this group of entrepreneurs and they try to increase the economic benefits from their activities. Turkey is also one of the major labor exporting countries. New economic opportunities that concern the activities of transnational entrepreneurs have emerged for Turkey recently. These entrepreneurs are very important especially at the regional level. In Çorum, several transnational entrepreneurs founded their firms. They contribute to employment, exports and income considerably. These entrepreneurs succeed by making use of their social capital and network. They also create positive externalities by encouraging other local entrepreneurs to export. Our findings show that these entrepreneurs need consulting and information; therefore, the state should get involved in this process more actively. Only then can one expect greater benefits from the ongoing process.