The Effects of direct and integrated instruction of cognitive and metacognitive reading strategies at awareness-raising level on reading proficiency and strategy use
Bilişsel ve biliş ötesi okuma stratejilerinin direk ve tümleşik olarak bilinçlendirme seviyesinde öğretiminin okuma yeterliliğine ve strateji kullanımına etkileri
- Tez No: 140299
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL DALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuma stratejileri, bilişsel ve biliş ötesi stratejiler, strateji eğitimi, okuma stratejileri eğitimi, bilmçlendirme, okuma yeterliliği vı, Reading strategies, cognitive and metacognitive strategies, strategy instruction, reading strategy instruction, awareness- raising, reading proficiency IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
oz BİLİŞSEL VE BİLİŞ ÖTESİ OKUMA STRATEJİLERİNİN DİREK VE TÜMLEŞİK OLARAK BİLİNÇLENDİRME SEVİYESİNDE ÖĞRETİMİNİN OKUMA YETERLİLİĞİNE VE STRATEJİ KULLANIMINA ETKİLERİ Çiçekoğlu, Deniz Yüksek Lisans, İngiliz Dili Eğitimi Tez Yöneticisi: Y. Prof. Dr. Ayşegül Daloğlu Eylül 2003,1% sayfa Bu çalışma bilişsel ve biliş ötesi okuma stratejilerinin direk ve tümleşik olarak bilinçlendirme seviyesinde öğretiminin okuma yeterliliğine ve strateji kullanım ına olası etkilerini araştırmayı amaçlamıştır. Bu çalışmada hem nitel hem de nicel veriler kullanılmıştir. Bahsi geçen veriler sesli düşünme tekniği, mülakatlar, Yabana Dil Öğrenme Stratejisi Envanteri-SILL- (Oxford, 1990), öğrenme günceleri ve öğrencilerin İngilizce yeterlilik sınavının (COPE) okuma bölümünden aldıkları notlar kullanılarak elde edilmiştir. AraştırmayaBilkent Üniversitesi ingiliz Dili Meslek Yüksekokuluna devam eden toplam 24 öğrenci katılmıştır. Strateji eğitimi alan ve almayan öğrencilerin COPE sınavının okuma bölümünden aldıkları notlar aralarında herhangi bir fark olup olmadığım belirlemek amacıyla istatistiksel olarak incelenmiştir. Sesli düşünme tekniği, mülakatlar, ve güncelerden elde edilen veriler strateji tiplerini ve ne sıklıkta kullanıldıklarını gözlemlemek için analiz edilmiştir. Sonuçlar ortaya çıkan farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığını bulmuştur. Araştırma aynı zamanda araştırmaya katılan öğrencilerin biliş ötesi stratejilere oranla daha fazla bilişsel stratejiler kuUandıklarını belirlemiştirç Strateji eğitimi alan öğrencilerin daha çeşitü bilişsel stratejiler kullandıklarıda saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF DIRECT AND INTEGRATED INSTRUCTION OF COGNITIVE AND METACOGNITIVE READING STRATEGIES AT AWARENESS-RAISING LEVEL ON READING PROFICIENCY AND STRATEGY USE Çiçekoğlu, Deniz M. A., Program in English Language Teaching Supervisor : Assist Prof. Dr. Ayşegül Daloğlu September 2003, 196 pages This study intends to find out the possible effects of cognitive and metacognitive reading strategy instruction at awareness-raising level on reading proficiency and strategy use. In the study both qualitative and quantitative data were utilized. The relevant data were obtained by means of think-aloud protocols, semi-structured interviews, the Strategy Inventory for Language Learning -SILL- (Oxford, 1990), learning diaries and the reading scores of students on a proficiency exam (COPE). A total of 24 students iiistudying at Bilkent University School of English Language were involved in the study. The scores of the students who received the strategy instruction on the reading paper of COPE, and the scores of the students who were not subject to any strategy instruction were used to run a t-test so as to reveal whether there was a significant difference between these two sete of scores. The data that came from the think-aloud protocols, semi-structured interviews and learning diaries were analyzed so as to trace the type of strategies employed by the students and the frequency with which they were employed. The results did not indicate a statistically significant difference. It was also discovered that all students involved in the study had a tendency to use more cognitive strategies than metacognitive ones. The cognitive strategies were more varied with the group of students who received the strategy instruction.