The investigation of children-nature interaction based on biophilic design in the learning environment
Öğrenme ortamında çocuk-doğa etkileşiminin biyofilik tasarım üzerinde incelenmesi
  1. Tez No: 854201
  2. Yazar: MEŞKÜRE SENA KAYACAN
  3. Danışmanlar: PROF. ERVİN GARİP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Biyofilik Tasarım, Öğrenme Ortamı, Çocuk-Doğa Etkileşimi, Yapılı Çevre, Biophilic Design, Learning Environment, Children-Nature Interaction, Built Environment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu tez çalışması ile çocuk-doğa ilişkisinin bir öğrenme ortamındaki etkilerini tanımlamayı ve Biyofilik Tasarım parametrelerini kullanarak bu ilişkiyi kurmaya yönelik bir yaklaşım önermeyi amaçlanmıştır. Öğrenme ortamının davranış üzerindeki etkilerini anlamak için 1970'den itibaren yürütülen çalışmalar incelenmiştir. Biyofili kavramı altında İnsan-Doğa ilişkisini konu alan çalışmalar 1973 yılında başlamış ve doğanın insan davranışı ve refahı üzerindeki etkisinin keşfedilmesiyle bu konu mekânsal deneyim üzerinden de araştırılmaya başlanmıştır. Fromm, doğayla bağlantı kurmanın insanların entelektüel, duygusal ve ruhsal doyuma ulaşmalarına yardımcı olabileceğini öne sürmüştür ve Wilson daha sonra bunu genişleterek evrimin insanların biyolojik tasarımını doğayla bu temasa olumlu yanıt vermeye zorladığını iddia etmiştir (Wilson 1993). Şehirleşme ile daha fazla yapılı çevrede ve iç mekanlarda zaman geçirme durumunda kalan nüfusun artması ile insan davranışları ve psikolojisini etkileyen mimari tasarımın, bu etkiyi iyileştirme tekniklerine bakıldığında Biyofilik Tasarım konsepti ile karşılaşılmaktadır. Biyofilik tasarım konseptinin amacı, yapılı çevrede doğal aydınlatmayı, sıcaklık kontrolünü ve hava kalitesini teşvik ederek tüm ekosistemleri ve ekolojiyi geliştiren bir alan inşa etmektir (Madison, 2020; Guzzo, vd. 2022). Biyofilik Tasarım ile ilgili çalışmalar özellikle sosyal davranış ve psikolojinin ön planda olduğu okul, hastane vb. kamusal alanlarda yoğunlaşmıştır (Kellert, 2011). Çocuk-Doğa İlişkisi konusu yoğun kentleşmenin etkisiyle psikolojik ve mimari çalışmalarda önemli bir konu haline gelmiştir (Kellert, 2011). Çocukların stres yaşadığı önemli bir alan olan okul binalarında doğa ile ilişkinin artırılması, çocukların üzerindeki stresin azalmasına ve refah düzeyine ulaşmalarına yardımcı olabileceği tez kapsamında çeşitli literatür çalışmalarına yer verilerek vurgulanmıştır. Öğrenme, doğrudan öğretimin bir sonucu olarak gerçekleşmez; daha ziyade çocukların insanlarla, çevrelerle, materyallerle ve fikirlerle olan etkileşimlerini nasıl yorumladıklarının bir sonucu olarak gerçekleşir (McNally vd., 2017). Bu bakımdan öğrenme ortamı tasarımı öğrenme sürecini etkileyen çok önemli bir faktördür.“Biyofilik Tasarım ile bütünleşen Öğrenme Ortamları çocuk-doğa etkileşiminin kurulmasını sağlayabilir.”tezin hipotezidir. Tez çalışması, biyofilik tasarım içeren öğrenme ortamlarının çocuklar ve doğa arasında bir bağlantı kurabileceğini öne sürmektedir. Bu bağlamda, tez çalışmasında öncelikle öğrenme kavramı ve süreci açıklanarak, bu sürecin farklı öğrenme yaklaşımlarıyla gerçekleştiği öğrenme ortamlarının tasarım farklılıkları ve özellikleri incelenmiştir. Türkiye'deki eğitim süreci ve öğrenme ortamlarının yapılarına, küresel ölçekte farklı eğitim sistemlerinin sınıf ortamlarına ve özelliklerine değinilmiştir. İkinci adım olarak, doğayla etkileşimin öğrenmeyi nasıl etkilediğini anlamak için bu bağlamda yapılan çalışmalar üzerine literatür taraması yapılmıştır. Bir çocuğun öğrenme ortamında refahını sağlamanın uygulanabilirliği ve önemi konusunda araştırmalar yapılmıştır. Doğa ile etkileşimin refah düzeyini olumlu etkilediği ve refah düzeyinde ki artışın öğrenme sürecini geliştirdiği incelenen çalışmalar doğrultusunda saptanmıştır. Doğa ile etkileşimin sağlanması ile öğrenme aktivitesinde olumlu etkilere ulaşılabileceği bölüm sonucunda anlaşılmıştır. Tezin bir sonraki bölümünde yapı-doğa ilişkisinin kurulmasına yönelik uygulanan tasarım yaklaşımı olan biyofilik tasarım kavramı detaylı bir biçimde açıklanmıştır. Bu kavramın ortaya çıkışı, çalışma alanları, mimari tasarım uygulamaları ve deneyimlerine yer verilmiştir. Çocuk ve biyofilik tasarım kavramları birlikte incelenerek biyofilik tasarımın çocuk-doğa etkileşimindeki rolüne değinilmiştir. Araştırmanın yöntemi, incelenen literatür sonucunda bir biyofili tasarım kriterlerini içeren değerlendirme tablosu hazırlanarak, seçilen ortak özelliklere sahip okullara ait iki sınıfın bu ölçekte incelenmesi ve biyofilik tasarım uygulamalarının tespit edilmesidir. Toplanan literatür taraması ve alan çalışması veriler doğrultusunda, gelecekteki öğrenme ortamları tasarlanırken çocuk-doğa ilişkisinin gelişmesini sağlayacak bir yaklaşımın benimsenmesinin mümkün olduğunu göstermek ve bu bağlamda rehber niteliği taşıması amacıyla tez çerçevesine bir tasarım kılavuzu hazırlanarak dahil edilmiştir. Tez kapsamında toplanan verilere göre refah düzeyindeki iyileşme, öğrenme sürecini ve akademik başarıyı doğru orantılı olarak etkilemektedir. Doğa-insan ilişkisinin sağlanması, refah düzeyini yükseltmek için etkili bir yöntem olarak uygulanabilir. Yapılı çevrede doğa ile ilişki ve etkileşimin sağlanması için biyofilik tasarım metodolojisinin okul ve öğrenme ortamlarının tasarımında uygulanması çocukların öğrenme sürecinin verimliliğini artırma potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to define the impacts of the children-nature relationship in a learning environment and suggest a guided approach to establish this relationship by using Biophilic Design principles. To understand the effects of the learning environment on behavior, studies examined learning environments conducted from 1970. Fromm suggested that connecting with nature could help humans achieve intellectual, emotional, and spiritual fulfillment, and Wilson later expanded on this to argue that evolution has forced humans' biological design to respond positively to this contact with nature (Wilson 1993). These studies on the Human-Nature relationship under the concept of biophilia began in 1973, and as the effect of nature on human behavior and well-being was discovered, this issue began to be studied on spatial experience. Studies on this subject have been concentrated, especially in public spaces such as schools, hospitals, etc., where social behavior and psychology are at the forefront (Kellert, 2011). The subject of the Children-Nature Relationship has become an important issue in psychological and architectural studies with the effect of intense urbanization (Kellert, 2011). Learning does not occur as a result of direct instruction, but rather as a result of how children interpret their interactions with people, environments, materials, and ideas (McNally et al., 2017). In this regard, learning environment design is a very important factor affecting the learning process.“Learning Environments integrated with Biophilic Design can establish child-nature interaction.”is the hypothesis of the thesis. Therefore comprehensive literature research was conducted for understanding the fundamentals and main patterns of the Biophilic Design concept. The research method can be described as the evaluation of two classrooms on this scale by preparing an evaluation table as a result of the literature examined. In line with the data collected, a design guide has been included within the thesis framework to show that it is possible to adopt a specific approach that will ensure the growth of the child-nature relationship when designing future learning environments.