Neuropsychological, familial and individual variables related to attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) in children
Nöropsikolojik, ailesel ve bireysel faktörlerin dikkat eksikliği ve hiperaktivitesi olan çocuklar üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 140538
  2. Yazar: CEYDA DEDEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER FİŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, yürütücü işlevler, aile faktörleri, projektif test. x, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, executive functions, family factors, projective tests. VLll
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Nöropsikolojik, Ailesel ve Bireysel Faktörlerin Dikkat Eksikliği ve Hipeıaktivitesi Olan Çocuklar Üzerindeki Etkisi CeydaDedeoğlu Bu tez, ailesel ve nöropsikolojik faktörlerin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan çocukların problem derecesi üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamıştır. Çalışma üç ana faktörün DEHB üzerindeki etkisine bakmaktadır. Birinci faktör anne ve çocuktaki nöropsikolojik değişkenlerin etkisini araştırmaktadır. İkinci faktör, ailedeki atmosfer ve annenin özelliklerim içermektedir. Üçüncü faktör ise çocuğun anneyi algılayışını incelemektedir. Üç faktörü oluşturan değişkenlerin birbiriyle ilişkisine dair hipotezleri içeren modeller kurulmuştur. Bu çalışmada incelenen nöropsikolojik faktör, yürütücü işlevler, çocuk ve anneye uygulanan Wisconsin Card Sorting Test aracılığıyla ölçülmüştür. Aile faktörlerini ölçmek için iki ayrı ölçekten yararlanılmıştır. Çocuğun anneyi algılayışım ölçmek için ise projektif bir teknik olan Kinetic Family Drawing kıulanılmıştır. Çocuğun davranışsal problemlerinin derecesi ise annenin doldurduğu iki ölçek aracılığıyla ölçülmüştür. Altmış sekiz anne-çocuk ikilisi çalışmaya dair tüm prosedürü tamamlamıştır. Sonuçlar, nöropsikolojik değişkenlerle çocuğun davranışsal problem derecesi arasında korelasyon bulunmadığını göstermektedir. Aile faktörlerinden olan annenin psikolojik durumu ile çocuğun davranışsal problemleri arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyonlar bulunmuştur. Bu faktöre ilişkin model Amos 4.0. paket programı kullanılarak test edilmiştir. Model ixda.ta.ya, istatistiksel olarak uymakla beraber, annenin psikolojik durumunun çocuğun davranışsal durumuna etkisini varsayan ana bağlantının kuvveti istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Çocuğun anneyi algılayışı ile ilgili değişkenlerde çocuğun davranışsal problem düzeyiyle korelasyonlar bulunmakla birlikte bu Mtöre yönelik modeller dataya istatistiksel olarak uymamıştır. Bulgular metodolojik ve kavramsal açıklamalar ışığında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Neuropsychological, Familial and Individual Variables Related to Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) in Children by Ceyda Dedeoğlu This study attempts to explore the effects of family factors and neuropsychological deficits on the severity of Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) in children. The objective is to investigate three domains of factors from the families of ADHD children and their relation to ADHD level. The first domain is related to the general atmosphere in the family and the psychological well being of the mother. The second domain investigates the relation of child's perception of mother in connection with the other variables in the family environment. Finally, the third domain searches for the role of neuropsychological deficits on the severity of the child's behavior problems. Different models, which relate the variables within the three domains, were hypothesized. The first domain, which is related to family and parent properties, was assessed through three types of questionnaires. In order to assess the second domain, namely the child's perception of mother, a projective tool, namely Kinetic Family Drawing (K-F-D) was used. The neuropsychological component in the study, the executive functions, was examined through the scores on Wisconsin Card Sorting Test, which was administered both to the child and the mother. Severity of child's behavioral problems was assessed by the two questionnaires filled by the mother. Sixty-eight mother-child dyads completed the whole procedure of the study. The results show that performances of mothers and children on the executive function domain are not correlated with each other or with the viiseverity of child's problems. Significant correlations are found between the mother's psychological well-being, which is a variable within the family factor, and the severity of child's problems. Structural Equation Modeling analysis with the AMOS 4.0 software package was used in order to test the predictive value of the model related to the family factors domain. The model statistically fit the data well, however the main path from mother's psychological well-being to child's behavior was not significant. Due to some significant correlations within the child's perception of mother domain, the model related to this domain was tested, however it did not fit the data well. The results were discussed in terms of the methodological and conceptual issues raised by this investigation.