Ebeveyn tutumlarının sosyo-kültürel yapı ve aile fonksiyonları ile ilişkisi
Relations between parenting styles, socio-cultural structure and family functions
- Tez No: 140899
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK YAVUZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: çocuk yetiştirme, bbeveyn butumları, aile fonksiyonları, sosyo-kültürel yapı, pari, adö, Trabzon, Çanakkale, child rearing, parenting styles, family functions, socio-cultural structure, pari, Mc Master family assessment device, Trabzon, Çanakkale III
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
oz Araştırma, ebeveynin çocuk yetiştirme tutumlarının içinde yaşanılan sosyo kültürel yapı ve aile ortamı ile ilişkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma ebeveyn tutumları ile sosyo-kültürel yapı arasındaki ilişkiye detaylı olarak bakılabilmesi için Türkiye'nin iki farklı bölgesinden birer il seçilerek (Trabzon ve Çanakkale) yapılmıştır. Örneklem, Çanakkale ve Trabzon illerinde yaşayan, en az bir çocuğu ilköğretim birinci sınıfa devam eden toplam 329 anneden oluşmaktadır. Annelerin 163'ü Trabzon'da 166'sı Çanakkale'de yaşamaktadır. Araştırmaya katılan annelere, 'Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği' (PARI), 'Aile Değerlendirme Ölçeği' (ADÖ) uygulanmıştır. Ayrıca ailelerin çocuklarıyla ilgili düşünce ve değerlerini kapsayan sosyo-kültürel yapıyı, aile yapılarını ve aile- çocuk etkileşimini tanımak amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan bir anket uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, Kaykare, Pearson Korelasyon Matriksi, t-testi, Çift Boyutlu Varyans Analizi teknikleri kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmaya göre, aşırı koruyucu annelik, demokratik davranma ve baskı disiplin boyutları sosyo-kültürel yapı ile ilişkili bulunmuştur. Aile içinde sağlıklı duygusal tepki verememe ve gereken ilgiyi gösterememe boyutları baskı - disiplin boyutuyla ilişkili çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was conducted to evaluate the relations between parenting styles socio-cultural structure and family functions. To study socio-cultural structure more effectively, the data has been collected from two cities of different regions of Turkey. The sample of the study was composed of 329 mothers whose at least one child is attending to the first class of primary school. 163 of the mothers were living in Trabzon and 166 mothers were living in Çanakkale. The participants were applied“Parental Attitude Research Instrument”(PARI),“Mc Master Family Assessment Device”and a questionnaire which was prepared by the researcher to examine the family structure, parent-child interaction and socio-cultural structure which involves parental values and parental beliefs. Statistical techniques of chi-square, pearson correlation matrix, t-test and ANOVA were used to analize the collected data. The results of the study revealed that, over protective mothering, democratic behavior and dicipline subscales were correlated with socio-cultural structure. Affective responsiveness and affective involvement were correlated negatively with dimensions of dicipline.