Yabancı dilde sözcük öğretimine müzik kullanımının etkilerinin beyin temelli öğrenme kuramı ışığında araştırılması
Research on the effects of music on teaching vocabulary in EFL in relation to brain based learning
  1. Tez No: 140963
  2. Yazar: YASEMİN CENGİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV YEMENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sözcük öğrenimi, Müzik, Beyin Temelli Öğrenme Kuramı, Bellek, Mozart Etkisi 217, Vocabulary, Music, Brain Based Learning, Memory, Mozart Effect 219
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
öz YABANCI DİLDE SÖZCÜK ÖĞRETİMİNE MÜZİK KULLANIMININ ETKİLERİNİN BEYİN TEMELLİ ÖĞRENME KURAMI IŞIĞINDA ARAŞTIRILMASI Cengiz, Yasemin Yüksek Lisans, Yabancı Dil Öğretimi Programı Tez Danışmanı. Yrd.Doç.Dr. Alev Yemenici Haziran, 2004, 222 sayfa Bu araştırmanın amacı, yabancı dil öğrenen öğrencilerin sözcük öğrenmelerine müzik unsurunun etkisinin Beyin Temelli Öğrenme Kuramı çerçevesinde araştırılmasıdır. Kuramın ilkeleri genel olarak ele alınmış ve çalışmanın odağını oluşturan müzik unsurunun sözcük öğrenimi/öğretimi sürecine etkileri, deneysel bir çalışma ile araştırılmıştır. Çalışmaya Hacettepe Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksek Okulu'nda okumakta olan iki orta -öncesi düzey ingilizce sınıfı katılmıştır. Araştırmada hem nicel hem de nitel veri toplama araçları kullanılmıştır. Ön ve son testler ile kullanılmış olan çoklu zeka envanteri nicel verileri oluşturmaktadır. Nitel veriler ise, öğrencilerin yazdıkları geribildirimlerden ve yine öğrencilerle yapılmış olan görüşmeden elde edilmiştir. 216Kontrol ve deney gruplarına uygulanan ön test sonucunda her iki grubun da ölçülen sözcük bilgisi bakımından farklı olmadığı görülmüştür. Grupların son test sonuçları ise deney grubu lehine anlamlı farklılık göstermiştir. Alınan sonuçlar seçilen sözcükler bazında, deney grubuna uygulanmış olan uygulamanın öğrencilerin sözcük öğrenimine olumlu etkisinin olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESEARCH ON THE EFFECTS OF MUSIC ON TEACHING VOCABULARY IN EFL IN RELATION TO BRAIN BASED LEARNING Cengiz, Yasemin MA, Program in Foreign Language Teaching Supervisor: Assist. Prof. Dr. Alev Yemenici June 2004, 222 pages The study aimed at researching the effects of music on teaching vocabulary in a foreign language classroom, in relation to the principles of Brain Based learning. Among the principles of Brain Based Learning, music is the main focus of this thesis. Two pre intermediate level EFL classes at Hacettepe University, School og Foreign Languages participated in the study. The data were collected via quantitative and qualitative data collection instruments. The pre-test and post-test results along with the multiple intelligence inventory, provided the quantitative data, and the qualitative data came from the students' written feedback and the interview with the students. 218The comparison of the means of the pre-test scores of both control and experimantal groups showed that the two groups were not significantly different in terms of their vocabulary proficiency on the tested items. However, the post-test results of the group yield significant difference in favour of the experimental group. The results indicated that the treatment the experimental group received contributed to students' vocabulary development of the selected items positively regardless of the level of the students' musical ability.