Kalp hızı değişkenliğinin spektral analizi yöntemi ile epileptik hastalarda otonom regülasyonun incelenmesi
- Tez No: 141706
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT TOPAKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Epilepsy, Heart Rate Variability
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Kalp hızı değişkenliğinin(KHD) spektral güç analizi yöntemi ile ölçümü sayesinde, sempatik ve parasempatik denge hakkında bilgi sağlanmaktadır. Epileptik hastalarda bu konuda yapılan çoğu çalışmada sempatik ve parasempatik dengenin azaldığı tespit edilmiştir. Çalışmamızda 36 epileptik birey ile 36 sağlıklı kontrol grubu bireyleri inceledik. Elde ettiğimiz kalp hızı değişkenlik parametlerini her iki grupta ve epileptik bireyler arasında karşılaştırdık. Kalp hızı değişkenliği parametleri epileptik hastalarda baskılanmıştı. Bu da epileptik hastalarda görülen açıklanamayan ani ölüm ve interiktal dönemde görülen kardiak aritmileri açıklayabilmektedir. Ayrıca epileptik hastaların prognozu hakkında bize bilgi verebilir. Sağ hemisfer lezyonu olanlarda HF oranı azalmıştı. Bu da sağ hemisfer lezyonu olanlarda parasempatik dengenin azaldığım göstermekteydi. Sağ hemisfer lezyonu olanlarda kalp hızı değişkenliğinin azaldığım bulduk. Çalışmamızda antiepileptik ilaçların otonom dengedeki etkilerini dışlayamadık. Bulgularımız epileptik hastalarda azalmış kalp hızı değişkenliği olduğunu ileri süren çalışmalarla uyumludur. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDY OF AUTONOMIC REGULATION IN EPILEPTIC PATIENTS BY MEANS OF SPECTRAL ANALYSIS METHOD OF THE HEART RATE VARIABILITY By means of measuring heart rate variability by spectral power analysis method we have got some information about sympathetic and Para-sympathetic balance. In most of the studies done on epileptic patients it has been determined that sympathetic and Para-sympathetic balance decreased. We studied 36 epileptic individual and healthy control group in our study. We compared the Heart Rate Variability parameters in both groups and among epileptic individuals. The heart rate variability parameters were decreased parameters. Thus, this can explain unexplainable sudden deaths seen among epileptic patients and cardiac arythms seen in interectal period. In addition, it can give us some information about epileptic patients' prognosis. In those with right hemisphere lesion HF rate decreased. And this showed that Para-sympathetic balance decreased among the patients with right hemisphere lesion. We determined that Heart rate variability decreased. In our study, we did not exclude the effects of antiepileptic drugs on autonomic balance. Our findings are agreeable with to the studies that claim the decreased existence of Heart Rate Availability.