Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalında multipl skleroz tanısıyla izlenen hastaların epidemiyolojik ve demografik özellikleri
Epidemiological and demographical features of the patients with multiple sclerosis admitted to neurology deparment of Trakya University Shool of Medical
- Tez No: 141851
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK UTKU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Multiple sclerosis, expanded disability status scale (EDSS), epidemiology 44
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Multipl skleroz 150 yıl önce tanımlanmış olan demiyelinizan, 20-40 yaşlan arasında sık görülen santral sinir sisteminde beyaz cevherde yineleyici ya da ilerleyici inflamatuar bir hastalıktır. Multipl skleroz çok çeşitli klinik semptomlarla ortaya çıkabildiği gibi, farklı klinik tablolarla seyredebilir. Genç yetişkinlerde travmadan sonra özürlülüğe sebep olan hastalıkların başında gelir. Bizim çalışmamızın amacı; Multipl sklerozlu hastaların başlangıç yaşlan ve yakınmaları, klinik alt tiplerinin sıklığı, hastalığın takipleri boyunca her bir klinik alt tipinde nasıl seyrettiği ve bu klinik alt tipler arasındaki farklılıkları göstermek ve hastaların nörolojik değerlendirilmelerinde genişletilmiş özürlülük durumu ölçeği (expanded disability status scale)'nin önemini vurgulamaktır. Biz Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı'nda takip ve tedavi edilen 50 Multipl sklerozlu hastanın epidemiyolojik ve demografik özelliklerini araştırdık. 50 Multipl sklerozlu hastanın 21 erkek ve 29 kadın hastadan oluştuğu görüldü. Hastaların ortalama başlangıç yaşı kadınlarda 30.47, erkeklerde ise 29.41 olarak bulundu. Bizim çalışmamızda; Multipl skleroz tanısı alan 50 hastada en sık başlangıç semptomları duyusal ve motor bulguların oluşturduğu gösterilmiştir. Klinik seyirleri değerlendirildiğinde 34 hastanın relapsing remitting multipl skleroz, 11 hastanın primer progresif multipl skleroz, 4 hastanın benign multipl skleroz ve 1 hastanın sekonder progresif multipl skleroz olduğu gösterilmiştir. Multipl sklerozlu hastaların klinik bulgularının değerlendirilmesi ve ölçümü zordur. Multipl sklerozlu hastaların değerlendirilmesinde genişletilmiş özürlülük durumu derecesi (expanded disability status scale)'nin önemli bir yeri vardır. Bizim 41çalışmamızda da hastaların değerlendirilmesi ve takibinde genişletilmiş özürlülük durumu derecesi (expanded disability status scale) kullanılmıştır. 50 hastanın başlangıç genişletilmiş özürlülük durumu derecesi (expanded disability status scale score) ve 3 yıl sonraki genişletilmiş özürlülük durumu derecesi (expanded disability status scale) değerlendirilmiştir. 43 hastanın 5 yıl sonraki ve 15 hastanın da 8 yıl sonraki genişletilmiş özürlülük durumu derecesi (expanded disability status scale) değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
EPIDEMIOLOGICAL AND DEMOGRAPHICAL FEATURES OF THE PATIENTS WITH MULTIPLE SCLEROSIS ADMITTED TO NEUROLOGY DEPARTMENT OF TRAKYA UNIVERSITY SCHOOL OF MEDİCİNE SUMMARY Multiple Sclerosis is an inflammatory and demyelinative disease, described 150 years ago. Most of the cases of multiple sclerosis have their onset between 20 and 40 years of age. It is characterized with recurrent and/or progressive white matter lesions of central nervous system. It will appear with different clinical manifestations. Multiple sclerosis is one of the mostly seen reasons of disability in young adults after trauma. The aim of our study is to evaluate the age of onset, clinical manifestations, frequency of subgroups, clinical progression and the differences of subgroups in patients with multiple sclerosis. We also evaluated the role of expanded disability status scale score in neurological follow-up. We investigated the epidemiological and demographical features of 50 patients with Multiple sclerosis, admitted to Neurology Department of Trakya University School of Medicine. Twenty-one of the patients were male and 29 of them were female. The mean onset age of the disease was 30,47 for females and 29,41 for males. In our study, mostly seen initial symptoms were motor weakness and paresthesias. The subgroups of 50 patient were relapsing remitting multiple sclerosis 43(34 patients), primary progressive multiple sclerosis (11 patients), benign multiple sclerosis (4 patients) and secondary progressive multiple sclerosis (1 patient). It is difficult to determine the clinical manifeastations in patients with multiple sclerosis. Expanded disability status scale has great value to evaluate the patients with Multiple sclerosis. In our study, we also used expanded disability status scale to evaluate and follow-up the patients. Initial expanded disability status scale scores and expanded disability status scale scores after three years follow-up period were measured in all patients. In 43 patients, expanded disability status scale scores after 5 years, and in 15 patients after 8 years were also performed. We compared the expanded disability status scale scores of 34 patients with relapsing remitting Multiple sclerosis and 11 patients with primary progressive Multiple sclerosis. Expanded disability status scale scores of the patients with primary progressive multiple sclerosis were found statistically significant higher than the scores of the patients with relapsing remitting multiple sclerosis (p< 0,001).