Farklı ventilasyon tüp yüzeylerinin scanning electron mikroskobu ile incelenmesi ve bulguların klinik olarak karşılaştırılması
İnvestigation of surface changes in different types of ventilation tubes using scanning electron microscopy and correlation of findings with clinical follow-up
- Tez No: 141894
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Ventilasyon tüpü, scanning elektron mikroskobu, biyofîlm, ventilation tube, scanning electron microscope, biofilm
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
IV ÖZET Çadallı Tatar E. Farklı ventilasyon tüp yüzeylerinin scanning elektron mikroskobu ile incelenmesi ve bulguların klinik olarak karşılaştırılması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Tezi. Ankara 2004. Kullanılan bütün biyomateryaller gibi ventilasyon tüplerinin yüzeyinde de bakteriyel biyofîlm oluşumu ve kullanıma bağlı yüzey değişiklikleri olabilir. Bu durum ventilasyon tüplerine bağlı gelişen komplikasyonlan arttırabilir. Çalışmamızda kendiliğinden dış kulak yoluna atılan ya da tedavisinin tamamlanması nedeniyle alman, silikon ve iyonizasyon tekniği uygulanmış silikon olmak üzere iki grup ventilasyon tüpünün yüzeyi scanning elektron mikroskobu kullanılarak incelenmiş; biyofîlm yayılımı ve yüzey değişiklikleri değerlendirilmiştir. SEM bulguları ile ventilasyon tüpü uygulanmasına bağlı gelişen komplikasyonlarm ilişkisi araştırılmıştır. ÎTU silikon ventilasyon tüplerinin biyofîlm oluşumu ve yüzey değişikliği açısından silikon ventilasyon tüplerinden üstün oldukları görülmüştür. Ventilasyon tüpü uygulanma süresinin uzaması ile bakteriyel biyofîlm oluşumunun arttığı ve yüzey değişikliğinin çoğaldığı görülmüştür. Otore ve tıkanma komplikasyonlanmn oluşması ve sıklıkları ile biyofîlm oluşumunun artmasının ilişkili olduğu ancak yüzey değişikliği ile bu komplikasyonlarm ilişkili olmadığı görülmüştür. Sonuçta İTU silikon ventilasyon tüplerinin bakteriyel biyofîlm oluşumuna silikon ventilasyon tüplerine göre dirençli oldukları ve bakteriyel biyofîlm yaygınlığınm azalmasıyla otore ve tıkanma komplikasyonlanmn azaldığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Çadallı Tatar E. Investigation of surface changes in different types of ventilation tubes using scanning electron microscopy and correlation of findings with clinical follow-up. Hacettepe University, School of Medicine, ENT thesis, Ankara, 2004. Like all biomaterials, ventilation tubes are subject to formation of bacterial biofilm on their surfaces. There might also be surface changes. This increases the risk of complications associated with ventilation tubes. In this study, we examined two groups of ventilation tubes using scanning electron microscopy to investigate biofilm growth and surface deformations. There were two different types of ventilation tubes used, the first group consisted of silicone tubes and the second group consisted of ionized, processed silicone tubes. The tube samples included those that were either removed or those that were extruded into the ear canal. We investigated the association between scanning electron microscopy findings and the complications that developed during the treatment. As a result of this study, it is found that the ionized, processed silicone tubes are superior to other silicon ventilation tubes in regard to biofilm growth and surface deformations. Furthermore, we observed that as the duration of the ventilation tube application increases, bacterial biofilm growth and surface deformations increase. We also observed that biofilm growth and occurrence frequency were related to“otorrhea”and“plugging”complications. In this study, we show that ionized, processed silicone ventilation tubes are more robust to bacterial biofilm growth compared to other silicone ventilation tubes used in this study and that the“otorrhea”and“plugging”complications are reduced with the decrease of bacterial biofilm growth.