Basit horlaması olan hastalarda radyofrekans uvulopalatoplasti tekniğinin etkinliği
Effeciency of radiofrequency uvulopalatoplasty technique in patients with habitual snoring
  1. Tez No: 141929
  2. Yazar: HASAN AĞAOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİKRET ÇINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Horlama^adyofrekans, RAUP (Radyofrekans uvulopalatoplasti), RFTA (Radyofrekans termal ablasyon), Snoring, ladiofiequency, RAUP (Radiofiequency assisted uvulopalatoplasty), RFTA (Radiofiequency thermal ablation)
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
IV ÖZET Ağaoğlu H.Basit horlaması olan hastalarda radyofrekans uvulopalatoplasti tekniğinin etkinliği. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Tezi. Zonguldak, 2005. Horlama, neden olduğu sosyal ve medikal sorunlarla önemi giderek artan, medikal ya da cerrahi yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılan bir sorundur. Bu çalışmada, tıbbın değişik alanlarında uzun yıllardan beri kullanılmakta olan radyofrekansın, basit horlaması olan seçilmiş hasta grubundaki etkinliği araştırıldı. Mayıs 2002-Mayıs 2004 yılları arasında polikliniğimize horlama yalanması ile başvuran ve ayrıntılı KBB muayenesi, Polisomnografi, Müller manevrası, ESS, VAS, BMI, değerlendirmeleri yapılan hastalardan, uyku bozuklukları inceleme konseyinde basit horlama tanısı konulan 64 hasta belirlendi. Uvula elongasyonu olan 38 hastaya RAUP, elongasyonu olmayan 26 hastaya RFTA yapıldı. RAUP yapılan 20 hastaya rastgele seçimli yöntemle uvulaya tek bir sütür atıldı. VAS skorlarına göre 2 ve altındaki değerler başarılı, 3, 4, 5 değerleri kısmi düzelme olarak, 5 in üstü değerler başarısız olarak kabul edildi. RAUP grubunda %86,84 başarı, %13,16 kısmi basan, RFTA grubunda %80,76 basan, %19,24 kısmi basan elde edilirken başarısızlık izlenmedi (p0,05), diğer gruplar arasında en az RFTA grubunda saptandı (p0,05). Major bir komplikasyona rastlanmazken total komplikasyon %6,2 oranında görüldü. Basit habitüel horlaması olan seçilmiş hasta grubunda RFTA ve RAUP lokal anestezi altında, polMinik şartlarında uygulanabilen, komplikasyonu az, düşük maliyetli ve deneyimli ellerde etkili, basit, güvenilir bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ağaoğlu H, Efficiency of radiofrequency uvulopalatoplasty technique in patients with habitual snoring Zonguldak Karaelmas University Faculty of Medicine Thesis in Otorhinolaiyngology Head and Neck Surgeıy Zonguldak 2005. Snoring is afiequently encountered syrqptom which may result in both social and medical problem&Treatment of snoring involves both medical and surgical methods. Radiofiequency is a fiequently used treatment modality in different medical specialities. In this study we aimed to find out 1he efficiency of radiofiequency uvdcpalatoplasty technique m patients with habitual snoring. All consecutive patients who presented wifa the c»inplaint of snc^ May 2004 were evaluated by using detailed otorhinolaryngologic evaluation, polysomnography, muller rnaneuvre, epwonh sleepiness scale, visual analog scale (VAS) for snoring, and body mass index. Sixty- four patients identified as habitual snoreis inlhe sleep disorders unity were selected forthis study. Thirty- eight patients with uvula elongation underwent RAUP, and the remaining twenty six patients without uvula elongation underwent RFTA Twenty of the patients who underwent RAUP were randomly selected and a single suture applied to Ihe uvula A VAS score of 2 or less out of lOfor snoring was defined as success while a VAS score fîom 3 to 5 was defined as partial succes and a higher score was defined as Mure. In the RAUP group, Iheoperation resulted wilh success in 86,84% oflhe patients and withpartial succes in 13,16% patients, while in the RFTA group it was 80,76% and 19,24% respectively. None of the patients had a Mure result after operation. Postoperative VAS score for pain was significantly lower in RFTA group compared to RAUP group (pO.001). There was no significant cHffeience between RAUP with suturing and RFTA groups regarding postopeiative difficulty in swallowing while there was a significant dfierenee between RFTA, RAUP and non-suturing RAUP (pO.001). Postoperative difficulty in speech was significantly lower in RFTA group compared to RAUP without suturing group (pO.05); but the difference between othergroups was not significant Major ccmpHcations did not occur in any of UK patients while minor compKcations were observed in 62%. RFTA and RAUP are both easy, cheap, safe and efficient methods for treatment of patients with habitual snoring. These techniques can be performed with low complication rates in experienced hands, as outpatient procedures under local anesthesia