Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonlarında anterior tibial tendon allogrefti ve dörtlü hamstring tendon otogrefti kullanılan olguların fonksiyonel karşılaştırılması
Comparison of anterior tibial tendon allograft and quadruple hamstring tendon autograft
- Tez No: 142011
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN LÜTFİ BAYDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Ön çapraz bağ, Anterior tibial tendon allogrefti, Dörtlü hamstring tendon otogrefti, Anterior cruciate ligament, Anterior tibial tendon allograft, Quadruple hamstring tendon autograft
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Ön Çapraz Bağ Rekonstrüksiyonlarında Anterior Tibial Tendon Allogrefti ve Dörtlü Hamstring Tendon Otogrefti Kullanılan Olguların Fonksiyonel Karşılaştırılması ön çapraz bağ yaralanmaları günümüz ortopedi cerrahlarının daha fazla ilgisini çekmektedir. Cerrahların ÖÇB rekonstrüksiyonlarında kullandıkları bir çok cerrahi teknik ve greft seçeneği bulunmaktadır. Halen ideal greft arayışı sürmektedir. Ocak-20Ö1-Haziran-2004 tarihleri arasında kliniğimize başvurup, ÖÇB yetmezliği tanısı alan 62 hastaya anterior tibial tendon (ATT) allogreft, 36 hastaya dörtlü hamstring tendon (DHT) otogreft kullanarak artroskopik ÖÇB rekonstrüksiyonu yapılmıştır. Bu çalışmada takibi yapılabilen, ATT allograft yapılmış 52 hastanın ve DHT otogreft yapılmış 30 hastanın sonuçlarını karşılaştırdık. ATT allograft yapılan hastaların operasyon esnasında ortalama yaşları 30,23 (17-55) idi. Takip süresi 10,2 ay ile 43,8 ay arasında değişmekte olup ortalama 29,38 (SD±8,5) aydır. DHT otogreft yapılan hastaların operasyon esnasında ortalama yaşları 29,80 (21-45) idi. Takip süresi 3,6 ay ile 15,2 ay arasında değişmekte olup ortalama 11,08 (SD±3,37) aydır. Her iki gurupta hastaların başvuru şikayetlerinde ilk sırada güvensizlik hissi ikinci sırada ise ağrı yer almakta idi. ATT allograft yaptığımız 44 hastanın sonuçları iyi çıkmıştır. Bir hasta uyarılara rağmen yüksek enerjili sporları erken yapmaya başladığı için rerüptür gelişmiştir. Bir hastanın yapılan second look artroskopisinde rekonstrükte bağın tamamen rezorbe olduğu görülmüştür. 6 hastanın son kontrollerinde effüzyon saptanmıştır. DHT otogreft yapılan hastalarda son kontrollerinde herhangi bir sorunla karşılaşılmamıştır. Her iki guruptaki hastalar preoperatif ve postoperatif IKDC, Lyzholm testleri kullanılarak değerlendirildi. Bu testlere göre guruplar arası effüzyon dışında anlamlı farklılık yoktu (p>0,01). Sonuçlarımız literatürle mukayese edildiğinde elde edilen erken sonuçlar literatürle uyumludur. Allogreftlerle yapılan ÖÇB rekonstrüksiyonları sonucunda immun reaksiyon gelişme olasılığı otogreftlerden yüksektir. Bu yanıt basit bir effüzyondan, greftin tamamen yok edilmesine kadar uzanan şiddette olabilir.
Özet (Çeviri)
71 SUMMARY Comparison of Anterior Tibial Tendon Allograft and Quadruple Hamstring Tendon Autograft Today's orthopedic surgeons are more interested in anterior cruciate ligament (ACL) injuries. There are a lot of surgery techniques and graft choises which the surgeons' uses in ACL reconstruction. Still the ideal graft is searching. Artroscopic ACL reconstruction done to 62 patients by using anterior tibial tendon allograft and 36 patients by using quadruple hamstring tendon autograft who has ACL insufficiency. Thesepatients applied to our clinic between January 2001-June 2004. We compare the results of 52 patients who have anterior tibial tendon allograft and 30 patients who have quadruple hamstring tendon autograft. The patients who had anterior tibial tendon allograft, ages ranging from 17 to 55 (mean 30,23). The following time is between 10,2 months and 43.8 months (mean 29,38 months). The patients who have quadruple hamstring tendon autograft, ages ranging from 21 to 45 (mean 29, 80). The following time is between 3,6 months and 15,2 months (means 11,08 months). The first complaint was lack of confidence and the second was pain in both of the two groups. The results of 44 patients who had anterior tibial tendon allograft were good. In one of the patient developed rerupture because of early starting hi-energie sports in spite of the warnings. During the second look arthroscopy we saw that the reconstructed ligament was completely resorbed in one of the patient. There was effusion in 6 patients' last medical examinations. There weren't any problems in the patients' last medical examinations who had quadruple hamstring tendon autograft. We compare both two groups preoperative and postoperative by using International Knee Documentation Committee (IKDC) and Lyzholm tests. According to these tests there was no difference between the groups except effusion (p>0.01). Our early results are match to literature. Immune reaction development possibility is higher in allograft ACL reconstruction than autograft ACL reconstruction. This immune response can severely range from a simple effusion to completely destroy of the graft