Lot kalite tekniği ile Ankara ilinde aşı oranlarının araştırılması ve değerlendirilmesi
Vaccine coverage survey and assessment in capital province Ankara by the lot quality technique
  1. Tez No: 142069
  2. Yazar: HALİT ÜMİT ÖZDEMİRER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL MARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Lot Kalite Tekniği, Aşı, Ankara
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
II ÖZET Lot Kalite Tekniği, sağlık program ve hizmetlerinin değerlendirilmesinde kullanılabilen, belirlenmiş bir örneklem doğrultusunda verilerin toplanabildiği ve nispeten kolay uygulanabilen bir yöntemdir. Yöntem, bölge, il, ilçe ve sağlık ocağı kadar küçük birimlere de uygulanabilir, ve yerleşim yerleri temel alınarak rastgele ulaşılan örneklemle toplanan veriler sayesinde, yönetim bilgisi elde etme esasına dayanır. Ayrıca, her düzeyde yönetici tarafından da kullanılabilen bir izleme yöntemidir. Bu çalışmada, Ankara ilinde Lot Kalite Tekniği ile aşı oranları saptanmıştır. Araştırma yöntemine göre, bu araştırmada, Ankara ilinde Sağlık Grup Başkanlıklarının her biri birer lot olarak kabul edilmiştir. Lot sayısı 25 olarak bulunmuş, örneklem büyüklüğü ise 16 olarak hesaplanmıştır. Toplam olarak 400 çocuk ve anneleri örnekleme dahil edilmiş ve aşılanma durumları ile annelerine ilişkin bazı özellikler sorgulanmıştır. Araştırmada, aşı kartı ve anneden alınan bilgiler ile anneye ait genel bilgiler ve annenin gebe tetanos aşılanma durumu incelenmiştir. İncelenen çocukların %66,8'inde, annelerin ise %6,5'inde aşı kartlarının bulunduğu gözlenmiştir. Çocukların %81,8'i, annelerin ise %3,3'ü tam aşılı bulunmuştur. İncelenen çocukların, aşı kartı ve anneden alınan hikaye doğrultusunda antijenlere göre aşılanma oranları sırasıyla; BCG %98,3, DBT-1 %98,0, DBT-2 %96,0, DBT-3 %91,8, OPA-1 %97,5, OPA-2 %94,5, OPA-3 %91,0, HBA-1 %94,5, HBA-2 %91,3, HBA-3 %85,3 ve Kızamık aşısında %87,8'dir. Anne Gebe Tetanos aşılamasında ise oranlar sırasıyla; TT-1 %67,8, TT-2 %56,5, TT-3 %26,3, TT-4 %11,3 ve TT-5 %3,3'dür. Aşılama hizmetlerinin en çok sağlık ocakları tarafından verildiği saptanmıştır. Aileler tarafından belirtilen aşılanmama nedenlerinin büyük çoğunluğu toplumun eğitimi ile ortadan kaldırılabilecek niteliktedir. İncelenen annelerin %73,2'sinin ilköğretimi tamamladığı tesbit edilmiştir. Araştırmanın uygulama ve sonuçların değerlendirme aşaması kolay ve ucuzdur. Bu yöntem, sağlık müdürlüklerince izleme-değerlendirmede bir araç olarak kolaylıkla kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Lot Quality Technique is a kind of research method which can be used in monitoring the health programmes and services easily, based on the collecting of important information and data, and can be done in an easy manner. The method can be performed in regional and provincial levels, in districts and also in small units like as health facilities. LQT is based on small sample sizes selected randomly in settlements and on collecting management ability information. In addition to this, it is a good monitoring method for the managers at every level. In this research, the vaccine coverage of the capital province Ankara has been surveyed by the Lot Quality Technique (LQT). According to the research method, at this survey, every district health directorate has been accepted as one lot, in Ankara. So the number of the lots are 25 and sampling size has been calculated as 16. Totally, 400 children and their mothers has been included in sampling, and the vaccination status and some special informations related with their mothers has been asked for by a questionnaire. With the help of this survey, vaccination cards of the children, Tetanous Toxoid vaccination cards for pregnancy of the mothers, special and general informations related with the mothers has been studied to evaluate and identify. In this study, 66,8% of the children and 6,5% of the mothers in the sampling owned their vaccination cards. 81,8% of the children and 3,3% of the mothers have been found fully vaccinated. The vaccination coverage of the children in the sampling, for each antigen, were; BCG 98,3%, DPT-1 98,0%, DPT-2 96,0%, DPT-3 91,8%, OPV-1 97,5%, OPV-2 94,5%, OPV- 3 91,0%, HBV-1 94,5%, HBV-2 91,3%, HBV-3 85,3% and Measles 87,8%, respectively. The vaccination coverage of TT for pregnancy of the mothers were; TT-1 67,8%, TT-2 56,5%, TT-3 26,3%, TT-4 11,3%, TT-5 3,3%, respectively. It has been found that the immunization services has mostly given by the health centers. The reasons mentioned for unvaccination of the children can be removed by implementing health education to the people. 73,2% of the mothers in the sampling have been graduated from elementary school.