Sınıf II bölüm 1 maloklüzyonlu hastalarda sabit fonksiyonel apareyin mandibula ve temporomandibular eklem bileşenleri üzerine etkisinin bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
To evaluate how forcus nitinol flat spring treatment effect condyle-glenoid fossa relationship and mandibular state in patients who just entered acceletated growth period and did not exceed peak point at the growth increase graphics by helical computed
  1. Tez No: 142241
  2. Yazar: HÜSEYİN AKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Temporomandibular eklem, Sınıf II maloklüzyon, Bilgisayarlı tomografi. vn, Temporomandibular joint, Class n malocclusion, Computed tomography. DC
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı puberte çağındaki Angle Sınıf II bölüm I iskeletsel maloklüzyonu bulunan, büyüme atılım dönemine yeni girmiş, büyüme atılım grafiğindeki tepe noktasını henüz aşmamış hastalarda uygulanan Forsus Nitinol Flat Spring tedavisinin kondil-glenoid fossa ilişkisini ve mandibulamn konumunu nasıl etkilediğini spiral bilgisayarlı tomografi (BT) ve üç boyutlu fasiyal BT ile araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2002 - Mayıs 2004 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Bölümü tarafından gönderilen sınıf II bölüm 1 iskeletsel maloklüzyonu bulunan hastalara bölümümüzde tüm mandibulayı ve temporomandibular eklemi kapsayacak şekilde, aksiyal planda fasiyal spiral BT incelemesi yapıldı ve üç boyutlu görüntüler oluşturuldu. Kontrol grubunda 11 (5 bayan, 6 erkek), tedavi grubunda 16 (9 bayan, 7 erkek) hasta olmak üzere toplam 27 hasta araştırmaya dahil edildi. Hastalarımızın kronolojik yaşlan 12 - 13.5 yaş arasında değişmekteydi. Araştırma grubundaki hastalara ortalama 7 ay Forsus Nitinol Flat Spring apareyi ile aktivatör tedavisi uygulandıktan sonra hem araştırma, hem de kontrol grubuna tekrar benzeri şekilde ikinci kez spiral BT incelemesi yapıldı. Bulgular: Mandibuler ölçümler değerlendirildiğinde tedavinin gonion pogonion arası uzunluk, kondil pogonion arası uzunluk ve interkondiler mesafeyi istatistiksel olarak çok anlamlı olacak şekilde arttırdığını, fakat kondil gonion uzunluğunu ve kondil açışım ise etkilemediğini saptadık. Temporomandibular ölçümler değerlendirildiğinde ise hızlı büyüme atılım çağında normalde posteriyor eklem aralığı hacminin azaldığım, Forsus Nitinol Fiat Spring tedavisinin ise bu mesafe hacmini daha da azalttığını, fakat TME'nin diğer komponentlerine ise önemli etki göstermediğini saptadık. Sonuç: Biz çalışmamızda Sımf II bölüm 1 maloklüzyonlu hastalarda puberte döneminin büyüme atılım çağında kondilin glenoid fossa içerisinde posteriyorda konumlandığım, posteriyor eklem aralığının daraldığım, bu dönemde Forsus Nitinol Fiat Spring apareyi ile uygulanan ortopedik tedavinin ise bu etkiyi daha da belirgin kıldığım ortaya koyduk. Çalışmamızda TME bileşenlerini literatürdeki araştırmalardan farklı olarak hacimsel olarak ölçtük. Yaptığımız ölçümler hacim ölçümleri olduğu için sonuçlarımızın daha güvenilir olduğunu iddia ediyor, TME bileşenleri ve bu bileşenler arasındaki ilişkinin hacimsel ölçümler yapılarak değerlendirilmesini öneriyoruz. Bu hastalarda uyguladığımız tedavinin mandibula korpusu üzerine belirgin büyütücü etki gösterip mandibulayı öne doğru uzatarak overjeti kapatıcı etki gösterdiğini saptadık. VIMagnifikasyon etkisi bulunmadığı için ve objeyi üç boyutlu değerlendirme kolaylığı sağladığı için 3B fasiyal BT bu değişikleri değerlendirmede sefalogram ve yan kafa radyografisinden daha güvenilir sonuçlar sunmaktadır. Ayrıca, 3B fasiyal BT'de mandibula ve diğer fasiyal kemiklerde değişik mesafe ve açı ölçümleri yapmak daha kolay ve güvenilir olup maloklüzyonlu hastalarda daha kolay ve güvenilir sonuçlar verdiğini iddia ediyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Purpose: The aim of this study is to evaluate how Forsus Nitinol Flat Spring treatment affect condyle-glenoid fossa relationship and mandibular state in patients who just entered acceletated growth period and didnot exceed peak point at the growth increase graphics by helical (spiral) computed tomography (CT) and 3 dimensional facial CT. Material and Methods: Between January 2002 and May 2004 facial helical (spiral) CT examination on axial plane containing whole mandibula and temporomandibular joint was obtained and 3 dimentional images were reconstructed in patients who were referred by Ondokuz Mayıs University Dental Medicine Orthodonty Department and have class II division 1 skeletal malocclusion in Radiology Department. A total of 27 patients, 11 in control group (6 male, 5 female) and 16 in study group (7 male, 9 female), were included into the study. The chronological ages of our patients were between 12-13.5 years of age. Activator treatment with Forsus Nitinol Flat Spring apparatus for an average of 7 months were applied in the patient (study) group and helical (spiral) CT examination with the same protocol was repeated both in patient and control groups. Results: When the mandibular measurements were evaluated, we found that treatment caused statistically significiant increase at distance between gonion and pogonion, distance between condyl and pogonion, and intercondylar distance, however, it didnot affect the distance between condyl and gonion, and condyl angle. In evaluation of temporomandibular measurements we found that the volume of posterior articular distance decreases normally in growth acceleration period and Forsus Nitinol Flat Spring treatment decreased this volume even more, however, this treatment did not have important impact on other components of TMJ. Conclusion: We revealed in our study that condyl is placed at the posterior of glenoid fossa in patients with Class II division 1 malocclusion during growth acceleration period of puberty, posterior articular distance is decreased, orthopedic treatment in this period by Forsus Nitinol Flat Spring apparatus intensified this effect. Different than the studies in literature, we made volumetric measurements of TMJ components in our study. Since the measurements we calculated were in volume, we claim that our results are more reliable and suggest to evaluate TMJ components and the relationship between these components volumetrically. vinWe found that the treatment we applied have prominent increasing effect on mandibula and showed closure effect on overjet by extending mandibula anteriorly. Since 3D facial CT donot have magnifying effect and offers the advantage of 3 dimensional evaluation, it gives more reliable results man cephalogram and lateral radiography in evaluation of these differences. In addition, measurement of different distances and angles at mandibula and other facial bones on 3D facial CT is more easy and reliable and we suggest that it gives more easy and reliable results in patients with malocclusion.