Akraba evliliğinin yüksek sıklıkta olduğu bir populasyonda hemokromatozis prevalansı ve tarama gerekliliği
  1. Tez No: 142372
  2. Yazar: KORKUT ESİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF AKCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Gastroenteroloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Herediter Hemokromatozis, Maliyet analizi, Tarama 38, Hereditary Hemochromatosis, Cost- effectivity, Screening 39
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Düzce Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Herediter hemokromatoz, intestinal demir absorbsiyonunda uygunsuz artış sonucu fazla miktarda demirin parenkimal hücrelerde depolanması ile sonuçlanan otozomal resesif bir depo hastalığıdır. Avrupa populasyonunun homozigot taşıyıcılığı %0,3, heterozigot taşıyıcılığı yaklaşık %10'dur. Mevcut çalışmamızda ki amaç akraba evliliklerinin sık görüldüğü ülkemizde önlenebilir bir hastalık olan hemokromatozis sıklığını belirlemek ve erken tanı ve tedavinin maliyet analizini yapmaktır. Çalışmada Ocak 2001 - Kasım 2003 tarihleri arasında Dahiliye- Gastroenteroloji polikliniklerimize başvuran 1001 erkek ve 1593 kadın olmak üzere toplam 2594 hastanın açlık kanlarında serum demir ve demir bağlama kapasiteleri çalışılarak transferrin saturasyonları hesaplandı. Bir hemokromatozis vakası saptandı. Buna göre bölgemizdeki hemokromatozis sıklığı 1/ 2594'tür. Tarama için kullandığımız testlerin toplam maliyeti 33,555,000,000TL, bir hastanın 5, 10, 15 yıllık yaşamı sırasında giderin sırası ile 50,476,794,400TL, 84,713,154,400TL, 118,949,014,400TL saptadık. Sonuç olarak toplum taraması yapmak ekonomik olarak düşünülmeli ve rutin kullanım için ciddi olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Hereditary hemochromatosism is an autosomal recessive disorder with excessive gastrointestinal absorption and deposition of iron in paranchymal organs. In European population has %0.3 percent frequency of homozygocity and a %10 frequency of heterozygocity. The aim of our study was to determine the frequency of hemochromatosis and make up the analysis of costeffectivity for the early diagnosis and treatment of hemochromatosis in our country, in where frequency of the marriage between the relatives is very high. The current study was carried out in the gastroenterology clinic of the internal medicine department between January 2001 and November 2003. We studied the iron and iron binding capacity with fasting blood of 2594 patients (1001 male and 1593 female) to calculate the transferrin saturation. Only one hemochromatosis case was diagnosed. Thus the prevalence of hemochromatosis in our region is calculated as 1/2594. The total cost of the screening tests was 33, 555,000,000TL and 5, 10, 15 years survival expense of one patient is calculated as 50,476,794,400TL, 84,71 3, 154,400TL, 118,949,014,400TL, respectively. As a result, population screening should be considered cost-effective and it should be seriously taken into account for routine utilisation.