Removal of lead using anaerobic biomass
Anaerobik biyokütle kullanarak kurşun giderimi
- Tez No: 143311
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anaerobik çamur, ağır metaller, biyosorpsiyon, çökelme, kurşun, reaktör çalışması, Anaerobic sludge, biosorption, heavy metals, lead, precipitation, reactor operation
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada ağır metal gideriminde anaerobik çürütme çamurunun (AÇÇ) kullanımı incelenmiştir. Kullanılan ham ve susuzlaştuılmış AÇÇ örnekleri, Ankara Şehri Atiksu Antma Tesisi içindeki anaerobik çürütücü ve mekanik susuzlaştırma ünitelerinin çıkışından alınmıştır. Başlangıç pH sı 2.0, 4.0 ve başlangıç pH sı ayarlanmamış koşullarda ham AÇÇ kullanılarak sorpsiyon kinetik ve denge testleri yapılmıştır. En yüksek Pb(II) giderim kapasitesi 8.5 mmol (ya da 1760 mg) Pb(II) / g biyokütie olarak başlangıç pH sının kontrol edilmediği koşullarda gözlenmiştir. Susuzlaştuılmış AÇÇ kullanıldığı zaman Pb(II) giderim kapasitesi 2.5 mmol (ya da 518 mg) PbÇH) I g biyokütie olarak bulunmuştur. Her iki biyokütle de çözelti pH sında artmaya neden olmuş, başlangıç değeri 4-5 arasında olan pH dengede 7-8 olarak ölçülmüştür. Ayrıca AÇÇ örnekleri Pb(D) çözeltisi ile karıştırıldıktan sonra çabuk çökebilen, iri ve iyi topaklaşan parçacıklar oluşmuştur. Yüksek Pb(ü) giderim değerleri ve deneyler sırasındaki gözlemler biyosorpsiyonun yam sua kimyasal çökelmenin özellikle düşük başlangıç Pb(n) konsantrasyonlarında baskın mekanizma olduğunu göstermiştir. FTIR çalışmalarında, ham AÇÇ biyokütlesi yüzeyindeki karboksil gruplarının Pb(H) biyosorplanmasındaki temel fonksiyonel gruplar olduğu bulunmuştur. Başlangıç pH 2.0 da elde edilen düşük kapasite değerleri, karboksil grupları için Pb(H) ile hidrojen iyonları arasında bir rekabet olduğunu göstermektedir Ham AÇÇ kullanılarak farklı Pb(H) başlangıç konsantrasyonları için tek ve 3 basamaklı kesitli-beslemeli reaktör sistemleri çalıştırılmıştır. Üç basamaklı reaktör düzeneği kullanıldığında reaktör sisteminin verimliliğinin arttığı görülmüş ve yaklaşık 200 mg/L başlangıç Pb(ü) konsantrasyonunda 2 mg/L nin altında çıkış konsantrasyonu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Use of anaerobically digested sludge (ADS) in heavy metal removal, was researched. The raw and dewatered ADS samples collected from the effluent of anaerobic digesters and mechanical dewatering units of Ankara City Wastewater Treatment Plant were used. Sorption kinetic and equilibrium teste were conducted using raw ADS at initial pH of 2.0, 4.0 and without adjusting the initial pH. The highest Pb(H) removal capacity was observed as, 8.5 mmol (or 1760 mg) Pb(II) per g of biomass, when the initial pH was not controlled. When dewatered ADS was used PbÇB) removal capacity of ADS was found to drastically decrease to 2.5 mmol (or 518 mg) Pb(n) per g of biomass. Both biomass samples resulted in an increase in the solution pH from an initial value of 4 - 5 to an equilibrium value of 7 - 8. Large floe particles settling rapidly were formed after the ADS samples contacted with Pb(II) solution. The high Pb(II) removal capacities, and visual observations during the experiments indicated that precipitation is a dominant mechanism especially at low initial Pb(H) concentrations..Klik studies showed that carboxyl groups present in the biomass surface of raw ADS were major functional groups in biosorption of Pb(II). The low capacity values attained at initial pH 2.0 indicated that there was a competition between Pb(H) species and hydrogen ions for carboxyl groups. Single and 3-stage fed-batch reactor systems were operated using raw ADS at different initial Pb(H) concentrations. The efficiency of reactor systems increased when 3-stage fed-batch configuration was used and an effluent Pb0I) concentration below 2 mg/L was reached from an initial value of about 200 mg/L.