Aktif metilen bileşiklerinin mangan(III) asetat aracılığıyla konjuge alkinlere katılma reaksiyonları
Oxidative addition of active methylene compounds mediated manganese (III) acetate with conjugated alkyness
  1. Tez No: 151075
  2. Yazar: OĞUZHAN ALAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TARIK PEKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Manganese(in)acetate, P-dicarbonyl, radicalic addition, oxidative cyclization, catalyst, free radical, substitueted fiiran, benzofuran, naphtalene
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AKTİF METİLEN BİLEŞİKLERİNİN MANGAN(m)ASETAT ARACILIĞIYLA KONJUGE ALKİNLERE KATILMA REAKSİYONLARI Oguzhan ALAGÖZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. A. Tank PEKEL Bu çalışmada, elektrokimyasal yöntemle sentezlenen MAH (Mangan(IQ)asetat)' in aktif metilen bileşikleriyle, konjuge alkinlerin tek elektron transferi (radikalik) mekanizması üzerinden yürüyen halkalaşma reaksiyonlan incelenmiştir. Bu amaçla aktif metilen bileşiği olarak seçilen etilasetoasetat, benzoil aseton, 1,3- siklohekzandion, 5,5 dimetil-l,3-siklohekzandion, 5-fenil-l,3~siklohekzandion ile konjuge alkinlerin reaksiyonlan çalışılmıştır. Konjuge alkin olarak, uç alkin fenil asetilen ve iç alkin 1 -fenil- 1-bütin kullanılmıştır. Deneyler azot atmosferinde 50-60°C sıcaklıkta gerçekleştirilmiştir. Oluşan ürünlerin saflaştırılması kolon ve preperatif ince tabaka kromatografileri kullanılarak yapılmıştır. Reaksiyonlar sonucunda elde edilen furan, benzofuran ve naftalin türevlerinin yapılan; İR, 'H-NMR, 13C-NMR ve kütle spektrometresi yöntemleri kullanılarak aydınlatılmıştır. 2004, 64 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Mangan(m)asetat, P-dikarbonil, radikalik katılma, oksidatif halkalarıma, katalizör, serbest radikal sübstitue furan, benzofuran, naftalin.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis OXIDATIVE ADDITION OF ACTIVE METHYLENE COMPOUNDS MEDIATED MANGANESE(ffl)ACETATE WITH CONJUGATED ALKYNES Oğuzhan ALAGÖZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor : Prof. Dr. A. Tank PEKEL In this study, the cyclization reaction of active methylene compounds and alkynes in manganese(in)acetatate, which was synthesised by the electrochemical method were investigated. For this purpose, ethylacetoacetate, benzoyl acetone, dibenzoyl methane, 1,3- cyclohexandion, 5,5-dimethyl-l,3-cyclohexandion, 5-phenyl-l,3-cyclohexandion were chosen as active methylene compounds and their reactions with conjugated alkynes were performed. An internal alkyn phenyl acetylene and a terminal alkyn 1 -phenyl- 1-butyne were used as component in this research. The experiments were conducted under nitrogen atmosphere at 50-60 °C. The structure of derivatives of fiiran, benzofurans and naphtalenes were determined by IR, 'H-NMR, "C-NMR and mass spectroscopic techniques. 2004, 64 pages