Combined simulation-optimization of an excavation site for dewatering purposes
Kazı alanının su çekme amaçlı birleşik optimizasyon-simülasyonu
  1. Tez No: 143428
  2. Yazar: KORKUT DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ÖNDER, YRD. DOÇ. DR. BURCU ALTAN SAKARYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yeraltı Suları İşletimi, Optimizasyon, Tepki Matrisi, Doğrusal Olmayan, ve Drenaj, Groundwater Management, Optimization, Response Matrix, Nonlinearity, and Dewatering
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Birleşik optimizasyon- simülasyon metodu serbest yüzeyli bir akifer üzerindeki kazı sahasının optimum drenaj analizi için kullanıldı. Pompaj ile düşü alçalması arasındaki ilişki optimizasyon formulasyonu içine doğrusal tepki matrisi kullanılarak aktarıldı. Ortak yöntemde; MODMAN, MODFLOW'la birlikte tepki matrisini oluşturmak üzere kullanıldı. Önerilen bu yöntem, yeraltı su seviyesini belirli bir seviyenin altında tutmak üzere toplam pompaj miktarının minimize edilmesi için varsayunsal bir kazı sahasına uygulandı. Serbest yüzeyli akiferin pompaja doğrusal olmayan tepkisi iki değişik iterasyon yöntemi, düzeltilmiş birim debiler ve düzeltilmiş katsayılar yöntemi, kullanılarak çözüldü. İki metodun sonuçları karşılaştırıldı ve daha iyi sonucu veren yöntem kazının toplam maliyetini minimize etmek üzere uygulandı. Sonuç olarak çözümlerde kullanılan iterasyon metodu, doğrusal optimizasyon sonuçlarım büyük miktarda iyileştirdi.
Özet (Çeviri)
Combined optimization-simulation method is used to analyse the optimal dewatering of an excavation site in an unconfined aquifer. Linear response matrix is utilized to include the pumpage-drawdown relation in the optimization formulation. In the common approach, MODMAN in conjunction with MODFLOW is used to generate response matrix. Proposed approach is applied to a hypothetical excavation area to minimize the total amount of pumpage required to maintain the groundwater level under a specified elevation. Two different iterative methods, revised unit rates and revised coefficients method, are applied to account for the nonlinear response of the unconfined aquifer to pumpage. The results of the two methods are compared and the method which gives the better results is applied to rmnimize the total cost of the excavation. Consequently, it is seen that results from the direct linear optimization are greatly improved by the iteration method used.