The enhancement of the cell-based GIS analyses with fuzzy processing capabilities
Hücre tabanlı CBS analizlerinin bulanık işleme kapasitesi ile geliştirilmesi
- Tez No: 143431
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZUHAL AKYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Bulanık küme teorisi, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Belirsizlik, Karar verme, Sınıflandırma, Fuzzy set theory, Geographic Information Systems, Uncertainty, Decision-making, Classification
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Doğaya ait verilerin Coğrafi Bilgi Sistemlerinde (CBS) saklanabilmesi ve işlene bilmesi için gerçek dünyanın hesaplanabilir biçime dönüştürülmesi gerekir. Ge leneksel CBS yazılımlarında belirsizlik içeren gerçek dünyanın modellenmesi için klasik küme teorisi kullanıldığından, çevredeki doğal değişkenlik uygun olarak modellenemez. Çünkü, modelleme için klasik mantık kullanıldığında gerçek dünyayı çevreleyen kesin olmayan verilerin yapay bir kesinlik içeren mekansal varlıklara dönüştürülmesi kaçınılmazdır. Alternatif yaklaşım olarak, belirsizlik içeren bilgiyi ifade etmek ve belirsizlik içeren bilgiyi kullanarak sonuç çıkarmak için biçimsel bir çatı sunan bulanık küme teorisi kullanılabilir. Buna ek olarak, bulanık mantık sisteminde yeralan dilsel değişkenler insan düşünce ve bilgisinin aktarılmasında faydalıdır. Bu tezde, ticari bir CBS yazılımı olan ArcGIS'i, bulanık küme teorisi ile geliştiren sistem tasarlandı ve gerçekleştirildi. Geliştirilen sistem kullanıcılara (a) insan bilgisini ve deneyimini, doğal dilde tanımlanan değişkenler aracılığı ile CBS tabanlı konumsal analizlere aktarabilme, (b) karar verme sürecinde kesin olmayan verileri işleyebilme ve (c) karar verme süreçlerinde ve sınıflandırmada yer alan kompleks, tam olarak tammlanamayan problemleri yaklaşık olarak tanımlayabilme imkanlarını sağlar. Önerilen sistemin işleyiş şeklinin gösterilmesi amacı ile sınıflandırma ve karar verme süreçlerinin geliştirilen sistemde uygulanması örneklendirilerek incelenmiş tir. CBS'lerinde saklanan ve işlenen coğrafi verilerin kesinlik taşımaması coğrafi verilerin doğal bir karakteristiğidir. Bu tezde, kesinlik taşımayan coğrafi veri lerin bulanık küme yöntemleri ile nasıl daha iyi bir şekilde işlenebileceği ve bu verileri kullanarak nasıl daha iyi sonuçlar alınabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to store and process natural phenomena in Geographic Information Systems (GIS) it is necessary to model the real world to form computational representation. Since classical set theory is used in conventional GIS software systems to model uncertain real world, the natural variability in the environ mental phenomena can not be modeled appropriately. Because, pervasive im precision of the real world is unavoidably reduced to artificially precise spatial entities when the conventional crisp logic is used for modeling. An alternative approach is the fuzzy set theory, which provides a formal framework to represent and reason with uncertain information. In addition, linguistic variable concept in a fuzzy logic system is useful for communicating concepts and knowledge with human beings. In this thesis, a system to enhance commercial GIS software, namely ArcGIS, with fuzzy set theory is designed and implemented. The proposed system al lows users to (a) incorporate human knowledge and experience in the form of linguistically defined variables into GIS-based spatial analyses, (b) handle impre- cision in the decision-making processes, and (c) approximate complex ill-defined problems in decision-making processes and classification. The operation of the proposed system is presented through case studies, which demonstrate its application for classification and decision-making pro cesses. This thesis shows how fuzzy logic approach may contribute to a better representation and reasoning with imprecise concepts, which are inherent char acteristics of geographic data stored and processed in GIS.