A model for contract evaluation: Subcontracting under dynamic deterministic demand environment
Kontrat değerlendirme modeli: Belli ve değişken talep ortamında fason üretim
- Tez No: 143432
- Danışmanlar: PROF. DR. NESİM ERKİP, DOÇ. DR. REFİK GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kontrat, Fason Üretim, Parti Büyüklüğü Belirleme, Contracting, Subcontracting, Lot-Sizing
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışma iki ya da daha fazla grubun bulunduğu, yani bir üretici ve ona değişik kontrat opsiyonlan sunan bir ya da daha fazla taşeron üretici kuruluşun bulunduğu bir ortamda kontrat değerlendirme ve seçme üzerine yoğunlaşmıştır. Planlama süresinin en başında belli, ancak değişken olabilen talep bilgisiyle karşılaşan üretici, üretim, envanter taşıma ve sonradan karşılama miktarlarına karar vermek zorundadır. Bu kararların dışında üretici taşeron firmaların sunduğu değişik kontrat opsiyonlan arasından bir seçim yapma fırsatına sahiptir. Bu kontrat opsiyonlan, uzunluklan, ısmarlamaya ilişkin değişken ve sabit maliyet değerleri, ısmarlamadan teslimata kadar geçen temin süreleri ve kapasite kullanım garantileri gibi özellikleri cinsinden farklılık gösterebilmektedir. Elde bulunan kontrat opsiyonlannın değerlendirilmesi ve üreticinin maliyetlerinin düşürülmesini sağlayan kontrat seçimlerini bulmak amacıyla bir matematiksel model oluşturulmuştur. Bu model istenilen üretim, envanter taşıma ve sonradan karşılama miktarlarını ve planlama süresince hangi kontrat opsiyonlannm nasıl kullanılacağına ilişkin bilgileri sağlamaktadır. Optimum çözümü etkileyen faktörleri bulmaya yönelik geniş bir deney çalışması yapılmıştır. Bu deneyin sonuçlarından faydalanılarak değişik fason üretim kontrat yapılarına ilişkin şablonlar oluşturulabileceği gösterilmiştir. Bu yapı üreticiye değişik kontrat şartlarıyla karşılaştığında nasıl hareket etmesi gerektiğine karar vermesinde yardımcı olabilecektir.
Özet (Çeviri)
This study is about contract evaluation and selection in an environment where there exist two or more parties, namely a producer and one or more outsourcing companies offering different contract options. The producer faces dynamic deterministic demand, which is known at the beginning of the planning horizon, and has to decide on the quantities of production, outsourcing, inventory carrying, and backorder. Among these decisions, the producer has the opportunity of subcontracting from a set of options offered by the subcontractors with possibly distinct contract terms. The contract options are in terms of length of the contract, fixed and variable costs associated with order placed, delivery lead-time and capacity guaranteed for use. A mathematical model is used for the evaluation of available options and for the selection of the ones in order to minimize cost incurred by the producer. The model provides desired quantities of production, inventory carrying and backorder, and also determines how different contract options will be used through the planning horizon. Extensive experimentation is performed using different factors affecting the optimal solution of the model in specific instances. These results are used in order to come up with a framework where various contracting schemes for subcontracting can be obtained. This framework can assist the producer in the decision of alternative courses of actions to be taken by him as a function of contract terms.