Adhesion between poly (ethylene terephthalate) and polyethylene
Poli (etilen tereftalat) ve polietilen arasındaki yapışma
- Tez No: 143453
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKNUR BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Poli(etilen tereftalat), Polietilen, Epoksi, Çok Katlı Filmler, Soyulma Kuvveti, Yüzey Enerjisi, Poly(ethylene terephthalate), Polyethylene, Epoxy, Multilayer Films, Peel Strength, Surface Energy
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Poli(etilen tereftalat) (PET)'in diğer polimerlerle özellikle poliolefinlerle birlikte çok katlı film yapılarda kullanımı mekanik ve engel koyucu özelliklerin iyileştirilmesini sağlar. Ara yüzeyde herhangi bir moleküler etkileşim olmaması nedeniyle, polietilen (PE) ve PET'in birbirleriyle uyumlu olmadıkları bilinmektedir. Ara yüzeydeki etkileşimin zayıf olması yetersiz yüzeysel yapışmaya neden olmakta ve çok katlı filmlerin özelliklerini düşürmektedir. Bu çalışmanın amacı epoksi gruplu polimer tabaka kullanarak PET ve polietilen arasındaki yapışmayı incelemektir. Çalışmanın ilk bölümünde yüksek yoğunluklu polietilen (YYPE) ve elastomer, etilen-metil akrilat- glisidil metakrilat (E-MA-GMA) çift vidalı ekstrüder kullanılarak karıştırılmıştır. Dış tabaka olarak PE ve PET filmler, ara tabaka olarak da YYPE/E-MA-GMA karışımı ile sıkıştırmalı kalıplama tekniği kullanılarak üç katlı filmler hazırlanmıştır. İşleme sıcaklığı, basınç uygulama süresi ve elastomer derişiminin yapışmaya olan etkileri incelenmiştir. PE ve PET filmler arasındaki yapışma kuvveti bağlanma sıcaklığı, bağlanma süresi ve elastomer derişiminin artması ile artmıştır. Temas açısı ölçümlerinden polimerler arasındaki yapışma kuvvetinin artan elastomer miktarıyla arttığı gözlemlenmiştir. PET ve PE-%30 elastomer filmlerinin soyulan yüzeylerinin SEM fotoğrafları, filmler arasında iyi yapışma olduğunu pürüzlü yüzey gözlenmesi ile desteklemektedir. Ayrıca DSC analizleri, PE ve PET'in kristallenme yüzdelerinin sıkıştırmalı kalıplama tekniğinin uygulanması ile azaldığını göstermiştir. PE-%30 elastomer ve soyulmuş PET filmlerinin FTIR analizlerinde, epoksinin geçirgenlik yüzdesinin azalması epoksi ve PET'in fonksiyonel grupları arasında reaksiyon olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Combination of poly(ethylene terephthalate) (PET) with other polymers, and in particular with polyolefins in a multilayer film structure may offer an attractive balance of mechanical and barrier properties. It is well known that PET is not compatible with polyethylene because PE does not have any specific interacting group. Weak interaction at the PET-PE interface results in poor interfacial adhesion and reduces the performance of multilayer films. The objective of this study is to investigate the adhesion between PET and PE films by using an epoxy functionalized polymer layer. In the first part of the study, high density polyethylene, HDPE and an elastomer, ethylene-methyl acrylate-glycidyl methacrylate terpolymer (E-MA-GMA) were mixed by using a twin screw extruder. Three layered films were prepared with PE film and PET film as the outer layers and film of HDPE/E-MA-GMA blend as the inner layer by using compression molding. The effects of processing temperature, pressure application time, and elastomer concentration on adhesion were investigated. The adhesion strength between HDPE and PET films increased with increasing bonding temperature, bonding time and elastomer concentration. From contact angle measurements, it was observed that the work of adhesion between the polymers increased with increasing amount of elastomer. The SEM photographs of peeled surfaces of PET and PE with 30% elastomer films supported the existence of good adhesion between the film layers as implied by the rough surfaces. Also DSC analysis showed that, % crystallinity values of PET and PE-elastomer blends decreased with the application of compression molding process. In the FTIR analysis of PE-30% elastomer film and delaminated PET film, the decrease in percent transmittance of epoxy supports the reaction between epoxy and functional groups of PET.