Communication behaviors and trust in collaborative online teams
Çevrim içi öğrenme takımlarında iletişim davranışları ve güven
- Tez No: 143524
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZAHİDE YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: bilgisayar ortamında iletişim, çevrim içi birlikte çalışma, çevrim içi grup, güven gelişimi, grup dinamikleri, çevrim içi öğrenme, computer mediated communication, online collaboration, online team, trust development, group dynamics, online learning
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Güvenin geliştirilmesi ve korunması grup birliği için gerekli şartlardan biridir. Çevrim içi öğrenme ortamında başarılı bir grup çalışması için, grubun kendi içindeki güven gelişinıinin anlaşılması gereklidir. Bu araştırmada farklı güven düzeylerinde olan çevrim içi öğrenme takımlarındaki farklı iletişim davranışları incelenmiştir. Bu araştırmanın örneklemini çevrim içi derse katılan lisans düzeyindeki 61 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada, güveni güçlendiren unsurları anlamak için çevirim içi öğrenme takımlarının iletişim davranışları nicel ve nitel araştırma teknikleri kullanılarak incelenmiştir. Veriler anket yolu ve çevrim içi sınıf tartışma arşivelerinin incelenmesiyle elde edilmiştir. Araştırma sonuçlan güvenin çevirim içi öğrenme takımlarında geliştiği vekorunduğunu göstermiştir. Diğer bir bulgu da çevirim içi ortamda güvenin kırılgan bir yapıda olduğu ve güçlendirilip korunabilmesi için belirli iletişim davranışlarının takım üyelerince gösterilmesinin gerektiğidir. Araştırma, güvenin geliştirilmesi ve korunması için grup üyeleri arasında etkileşimin, heyecanın, görevlere ilişkin etkileşimin, eşit ve tahmin edilebilir iletişimin ve geridönütün olmasının gerekli olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Building and maintaining trust is a necessary condition for group cohesion. In order to successful collaborative group process in online learning environment, development of trust must be understood in online teams. Difference communication behaviors in the online teams with different trust levels were investigated in this research. Participants were 61 students in an undergraduate level who enrolled in the online course. In this research, online teams' collaborative communication behaviors were analyzed using both qualitative and quantitative methods to understand the factors that facilitate and deepen trust. Data were obtained from questionnaires and online class discussion archives. One of the findings of the study was that trust is built and maintained in online teams. Another finding was that online trust can be fragile and certain communication behaviors should be presented by members to deepen and maintain the trust level. The results of the study showed that there must be social interaction, enthusiasm, task oriented interaction, equal and predictable communication, and feedback among the member of online teams to built and maintain trust.