Kerr black holes and their generalizations
Kerr kara delikleri ve genellemeleri
- Tez No: 143663
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE KARASU, PROF. DR. TEKİN DERELİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: bağlantı, metrik uyumluluk, burulma alanı, tekillik, Kerr kara delikleri, otoparalel yörüngeler, connection, metric-compatibility, torsion field, singularity, Kerr black holes, autoparallel orbits
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Skaler tensör kütleçekim kuramı olası tüm uzay-zaman geometrilerinde D boyutta kuruldu. Riemann geometrisinde, kütleçekim kuramı, burulma alam olmayan, metrik uyumlu bağlantı yapısına sahip uzay-zaman metriği içerir. Eğer geometri Riemann değilse, o halde kütle çekim ayar kuramı, g uzay-zaman metriği ve burulma alanına sahip bağlantı yapısıyla kurulabilir. Riemann olmayan ge ometride, bağlantı yapıları metrik uyumlu veya metrik uyumsuz olabilir. Metrik uyumsuz ve burulma alanlı bağlantı yapısına sahip bir kütleçekim kuramının, bu rulma alanına sahip olmayan kurama dayanarak yeniden yazılabileceği gösterildi. Ayrıca, bir konformal dönüşüm uygulanarak, skaler tensör kuramının Einstein referans sisteminde de matematiksel olarak ifade edilebileceği ispatlandı. Anti- simetrik bir aksiyon alanı eklenerek, Riemann ve Riemann olmayan geometrilerde aksi-dilaton kuramı çalışıldı. Bütün bu geometrilerde, kütleli test parçacıklarının hareketi incelendi. Skaler tensör ve aksi-dilaton kuramlarının statik, küresel simetrik ve durağan Kerr tipi, eksenel simetriye sahip çözümleri sunuldu. Bir uygulama olarak, Kerr Brans-Dicke geometrisinde, burulma alanına sahip ol mayan bağlantı yapısına dayanan geodesik eliptik yörüngeler ve burulma alanlı bağlantı yapısına sahip eliptik otoparalel yörüngeler incelendi. Her iki durumda eliptik yörüngenin perihelyon kayması hesaplandı ve sonuçlar karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
The scalar tensor theory of gravitation is constructed in D dimensions in all possible geometries of spacetime. In Riemannian geometry, theory of gravitation involves a spacetime metric g with a torsion-free, metric compatible connection structure. If the geometry is non-Riemannian, then the gauge theory of gravi tation can be constructed with a spacetime metric g and a connection structure with torsion. In non-Riemannian theory, connections may be metric compati ble or non-metric compatible. It is shown that theory of gravitation which in volves non-metric compatible connection and torsion, can be rewritten in terms of torsion-free theory. It is also shown that scalar tensor theory can be reformu lated in Einstein frame by applying a conformal transformation. By adding an antisymmetric axion field, the axi-dilaton theory is studied in Riemannian and non-Riemannian geometries. Motion of massive test particles is examined in all these geometries. The static, spherically symmetric and stationary, Kerr-type axially symmetric solutions of the scalar tensor and axi-dilaton theories are pre sented. As an application, the geodesic elliptical orbits based on a torsion-free connection and the autoparallel orbits based on a connection with a torsion, are examined in Kerr Brans-Dicke geometry. Perihelion shift of the elliptical orbit is calculated in both cases and the results are compared.