Üniversite öğrencilerinin kişisel değerlerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi
The Evaluation of the university students of personal values according to independent variables
- Tez No: 144039
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL ÜLTANIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Personal value, University students VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'nin farklı üniversiteterlnde öğrenim gören öğrencilerin kişisel değerleri, cinsiyet ve en uzun süre yaşadıktan yerleş im birmi değişkenlerine göre ele alınıp incelenmiştir. Araştırma, 2002-2003 öğretim yılında dokuz farklı üniversitede gerçekleştirilmiştir. Bu üniversiteler, Abant izzet Baysal Üniversitesi (Bolu), Trakya Üniversitesi (Tekirdağ), Dokuz Eylül Üniversitesi (İzmir), Anadolu Üniversitesi (Eskişehir), İnönü Üniversitesi (Malatya), Fırat Üniversitesi (Elazığ), Doğu Akdeniz Üniversitesi (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti), Marmara Üniversitesi (İstanbul), Gaziantep Üniversitesi (Gaziantep), Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Samsun)'dir. Bu üniversitelerden 264 öğrenci tesadüfi ömeklem yoluyla belirlenmiştir. Öğrencilerin değerleri entelektüel olma, dine bağlılık, sosyal beceri, kendini kontrol, dürüstlük olmak üzere beş alt ölçekten oluşan ve araştırmacı... 111tarafından geliştirilen“Üniversite Öğrencileri Kişisel Değerler Ölçeği”ite belirlenmiştir, öğrencilerin kişisel özelliklerine ilişkin bilgiler ise“Kişisel Bilgi Formu”ile elde edilmiştir. Araştırmada kullanılan ölçeğin geçerlik çalışması için uzman görüşü, faktör analizi ve madde analtei gibi geçerlik çalışmaları yapılmıştır. Güvenirlik çalışması İçin iç tutarlılık güvenirlik katsayılarına bakılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, personal values of students attending different universities, in this general framework, whether or not the priorities of university students regarding values differ according to some variables like sex, settlement where they live the largest is investigated. In This research.nine universities were selected, they are Abant izzet Baysal University (Bolu), Thrace University (Edime), Dokuz Eylul University (Izmir), Anadolu University (Eskişehir), İnönü University (Malatya), Fırat University (Elazığ), Eastern Mediterranean University (NGTR), Marmara University (istanbul), Gaziantep University (Gaziantep), Ondokuz MayısUniversity (Samsun), and 264 university students are determined by means of random sample. Student's values are gathered by means of“University Student Personal values Scale”with lower scales are to be intellectual, devoutness value, social ability, self-control, honesty value. The data recording their characteristics are gathered using“Personal Information Form”, factor analysis, specialist view and anarysis of substance for structure validity of the scale and is considered for consistency confidence coefficient of the data gathered from the research. The results of the research can be summed up as following: Concerning the avarage of the“self- control”,“social ability”,“honesty”and“to be intellectual”value Is on the level p.05 not meaningful.