Türkiye ve Almanya anadili öğretim programlarının karşılaştırılması
The Comparison of mother tongue education programs both in Turkey and Germany
  1. Tez No: 144054
  2. Yazar: AYŞE NUR KUTLUCA CANBULAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ÇELENK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anadili Öğretimi, Temel Dil Becerileri, Almanca Öğretim Programı, Türkçe Öğretim Programı VI, Mother language teaching, basic language skills, German teaching program, Turkish teaching program. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET TÜRKİYE VE ALMANYA ANADİLİ ÖĞRETİM PROGRAMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Kutluca Canbulat, Ayşenur Yüksek Lisans, Eğitim Fakültesi Tez Danışmanı: Doç. Dr. Süleyman Çelenk Haziran 2004, 162 sayfa. Anadilini iyi bilme, birey yaşantısında önemli bir yere sahiptir. Bireyin yaşadığı topluma uyumu anadilini kullanma becerisi ile yakından ilişkilidir. Bireyin gelişi güzel kültürlerime yoluyla edindiği anadilinin öğretim boyutuna taşınması okullarda yapılan öğretim etkinlikleriyle gerçekleştirilmektedir. Anadili öğretiminin ise temel dil becerilerine bağlı olarak yürütülmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı Türkiye ve Almanya İlköğretim okullarında uygulanan anadili öğretim programlarının anadili öğretimi kapsamında temel dil becerilerine yaklaşımları karşılaştırılmak, benzerlik ve farklılıkları ortaya koymaktır. Bu amaçla her iki ülkenin ilköğretim okulu dil programları hedef, içerik, yöntem- teknik ve değerlemdirme boyutları açılarından karşılaştırılmış, bu programların sınıf içi uygulamaları gözlenmiş ve öğretim hakkında her iki ülke birinci sınıf öğretmenlerinin program uygulamaları ile ilgili görüşleri alınmıştır. VAraştırma bulguları incelendiğinde, her iki programın öğretime, hedef, içerik ve yöntem-teknik açılarından farklı şekilde yaklaştığı görülmüştür. Türkçe programında içeriğin genel olarak ilkokuma-yazma öğretimi kapsamında geliştirildiği görülürken, Almanca programında içeriğin temel dil becerilerinin tümünün geliştirilmesine yönelik olarak oluşturulduğu görülmüştür. Programların okuma-yazma becerilerini kazandırmayı amaçladıkları yöntem ve tekniklerin birbirinden farklı olduğu ortaya çıkmış ve yapılan gözlemler sayesinde de önemli olanın hangi yöntem-tekniğin kullanıldığının değil uygulamaya nasıl geçirildiği olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Karşılaştırılan son boyut olan öğretmenlerin sınıf içi uygulamaları ve öğretimle ilgili görüşlerinin uygulanan programın öğretim yaklaşımından etkilendiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE COMPARISON OF MOTHER TONGUE EDUCATION PROGRAMS BOTH IN TURKEY AND GERMANY Kutluca Canbulat, Ayşenur Master, Faculty of Education Advisor: Assist. Prof. Dr. Süleyman Çelenk June 2004, 162 pages To know the mother-tongue better has an important role in a person's life. There has been a close relationship between adaptation of the life and the skills of using the mother-tongue. Indiscriminately learnt mother-tongue ability is formed professionally in schools. Mother-tongue education is required to be connected with basic language skills. The aim of this study, according to the mother-tongue education, is basicly compare, find out the similarities and differences in the approaches of language skills in the Elementary Schools of Germany and Turkey. For that reason, both countries" language programs in Elementary Schools are compared according to the program's aim, content, procedure and technique. This program's inner class activities, about education, are observed and interviewed with the both countries first class teachers about the applied program. According to this study, both programs have differences in order to their aim, content and procedure and technical ways and.... In Turkish program, content is, generally, developed in first reading and writing activities, In German IIIprogram, content is formed, completely, by main language skills. It is clear that the aim of the programs' reading and writing skills have differences in method and technique and observed that it is not important which method-technique is used while putting into practice. At last, teacher's opinions are compared; teachers are affected by the common applied education program.