İlköğretim okulu ve lise yöneticilerinin sorun çözmeye ilişkin tutumları
Primary school and high school principals' attitudes towards problem solving
- Tez No: 144063
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH PAŞA MEMİŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yönetici, Sorun Çözme, Principal, Problem Solving
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET İLKÖĞRETİM OKULU VE LİSE YÖNETİCİLERİNİN SORUN ÇÖZMEYE İLİŞKİN TUTUMLARI SEVGİ, Mehmet Yüksek Lisans Tezi Eğitim Yönetimi ve Denetimi Danışman: Yrd. Doç. Dr. Salih Paşa MEMİŞOĞLU Nisan 2004, xviii + 129 sayfa Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okulu ve lise yöneticilerinin soran çözmeye ilişkin tutumlarını ortaya koymaktır. Araştırmanın evrenini; 2002-2003 Öğretim Yılı'nda Düzce İli Merkez İlçe ve Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Kaynaşlı, Gölyaka, Gümüşova ve Yığılca İlçeleri'nde görev yapmakta olan, 132 ilköğretim okulu yöneticisi ve yönetici yardımcısı ile 55 lise yöneticisi ve yönetici yardımcısı oluşturmaktadır. Araştırma, nicel betimsel bir araştırmadır. Araştırmanın verileri, Heppner'in“problem çözme envanteri”ile toplanmıştır. Veri toplama ölçeğinin birinci bölümünde, araştırmaya katılan ilköğretim okulu ve lise yöneticilerine ilişkin kişisel bilgiler, ikinci bölümde ise,“problem çözme envanteri'”nde yer alan 35 soru bulunmaktadır. Anketteki sorular altılı bir skala üzerinde (Her zaman, Çoğunlukla, Sık sık, Arada sırada, Ender olarak, Hiçbir zaman) yanıtlanmıştır. Toplanan veriler; yüzde, frekans, ortalama, t-testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılarak çözümlenmiştir.VI Araştırmanın bulgularına dayalı olarak aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır. 1. İlköğretim okulu ve lise yöneticilerinin, sorun çözmeye ilişkin nasıl bir tutum izledikleri ile ilgili görüşlerinin ortalaması; 18 madde için“her zaman”düzeyinde, 9 madde için“çoğunlukla”düzeyinde olmak üzere, ilköğretim okulu ve lise yöneticileri için benzer düzeydedir. Geriye kalan 5 maddenin, 3 maddesi için; ilköğretim okulu yöneticileri“her zaman”, lise yöneticileri“çoğunlukla”düzeyinde; 2 maddesi için; ilköğretim okulu yöneticileri“sık sık”, lise yöneticileri“ender olarak”düzeyindedir. Görüldüğü gibi farklılık, birbirine yakın seçeneklerde toplanmaktadır. İlköğretim okulu ve lise yöneticilerinin, sorun çözmeye ilişkin nasıl bir tutum izledikleri ile ilgili görüşlerinin, benzer düzeyde olduğu söylenebilir. 2. Tüm maddeler ele alındığında, yöneticilerin sorun çözmeye ilişkin tutumları bakımından; lise yöneticilerinin, kendilerini, ilköğretim okulu yöneticilerine göre daha yeterli gördükleri söylenebilir. 3. İlköğretim okulu yöneticilerinin; cinsiyet, kıdem, öğrenim durumu ve branş değişkenlerine göre, yöneticilerin sorun çözmeye ilişkin tutumları ile ilgili görüşleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. 4. Lise yöneticilerinin; cinsiyet, kıdem ve öğrenim durumu değişkenlerine göre, yöneticilerin sorun çözmeye ilişkin tutumları ile ilgili görüşleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Lise yöneticilerinin tümü branş öğretmeni olduğundan, branş değişkenine bakılmamıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT PRIMARY SCHOOL AND HIGH SCHOOL PRİNCİPALS'ATTITUDES TOWARDS PROBLEM SOLVING SEVGİ Mehmet Master of Science Thesis Educational Administration and Supervision Supervisor: Ass. Prof. Dr. Salih Paşa MEMİŞO?LU April 2004, xviii + 129 Pages The aim of this study is to get information about the attitudes of primary and high school principals towards problem solving. The population of this research consists of 132 primary school principals and co- principals and 55 high school principals and co-principals working in the central and Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Kaynaşlı, Gölyaka, Gümüşova and Yığılca towns of Düzce province the academic year 2002-2003. This research is a quantitative survey research. The data of this research have been got through Heppner's“Problem Solving Inventory”. In the first part of the datum saving scale, there are some personal information belonging to the informant; in the second part, there are 35 questions those of which are“Problem Solving Invention”. The questions in the investigation have been answered according to the criteria of“always”,“mostly”,“often”,“sometimes”,“rarely”,“never”that are on the six-sidedIV scale. The saved data have been evaluated by using percengate, frequency, means, t-test and single variance analysis. The following results have been reached at the basis of findings of the research: 1. The mean of the opinions of primary and high school principals concerning their attitudes towards problem solving is“always”for 18 item,“mostly”for 9 item level. There fore, the mean results for both primary and high school principals is the some. The 3 item of the remaining 5 item ar efor“always”and“mostly”level;“often”and“rarely”for 2 item. As seen, the diferenceis among the close. alternatives. 2. It can be said that considering all the items, high school principals see themselves more competent than the primary school principals in terms of their attitudes towards problem solving. 3. According to the criteria of primary school principals' gender, experience, educational level, branch factors it is clear that there is no reasonable difference between their attitudes towards problem solving and views about problem solving. 4. According to the criteria of high school principals' gender, experience and educational level factors, it has been found out that there is no reasonable difference in principals' views and attitudes towards problem solving. As all the high school principals are studying on their profession, branch factor is not taken into consideration.